Experimenten blev blogg och kokbok

Kokboksaktuella bloggaren Mat-Sara har blivit ett välbekant namn för många genom sin blogg med allergianpassade recept. Allergia fick en pratstund med Sara Clarstedt.

Varför började du göra allergifria recept?

– När jag fick mitt första barn 2009, och han visade sig vara multiallergisk redan som spädbarn, fanns det ingenting. Nu känner jag mig jättegammal, men det här var tiden innan sociala medier exploderade, skrattar Sara Clarstedt.

– Det var innan det fanns facebookgrupper, konton på instagram och så. Det fanns inget på nätet, och ingen hjälp från vården. Fanns det kokböcker för allergiker så var det fritt från mjölk, ägg eller gluten. Vi hade ju väldigt många allergier att anpassa oss till så jag började att laga mat och experimentera.

När allergigrupper dök upp i sociala medier några år senare började Sara Clarstedt hjälpa andra. Hon startade sin blogg 2015 och fick snabbt flera hundra besökare om dagen.

Favoritrecept

Sökningarna på bloggen varierar med årstider och högtider, men det finns några recept som är storfavoriter, däribland en leklera och ett chokladrecept.

– Jag är inte alls någon chokladkännare eller expert, men det fanns en period då vi inte kunde köpa någon choklad, eftersom det är väldigt få sorter som är rena från spår. Då gjorde vi en egen otroligt amatörmässig och enkel choklad. Den är genomgående populär.

Vilka är dina egna bästa knep i köket? 

– Man behöver ha olika knep för olika saker och inte ha samma form av ersättningsprodukt för ett allergen varje gång. Man måste lära sig vad det är man försöker ersätta, och fundera över vad man är ute efter. När jag skulle göra pasta carbonara tänkte jag inte ”åh, vad ska jag ersätta ägget med?”, utan jag funderade över hur det smakade. Varifrån kommer sältan, varifrån kommer syran? Det är lite som kemi. Man behöver också veta vad det är man ersätter, till exempel om det är smak eller protein. Har man inte kunskapen själv är det bra att ta hjälp av en dietist, så att det blir bra näringsvärden.

 Hur kom det sig att det blev en kokbok?  

– Det kom förfrågan från följare. Många ville ha böcker att ge till sina mor- och farföräldrar, anhöriga, skolor och andra, så att barnen ska slippa stå utan, och få tråkig och smaklös mat medan alla andra festar. Det har varit väldigt roligt att göra boken, men det jag framför allt hoppas är att den ska leda till att barn ska kunna få mer likvärdig kost, till exempel i skolan. Att den ska bjuda på någon form av inspiration och hopp, så att det blir lättare än det var för oss.

Text Susannah Elers Foto Carina Larsson

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php