Ett oskrivet blad att fylla

Ytterligare ett år är till ända och vi står inför ett nytt oskrivet blad. Med 2021 och 2022 i backspegeln, är det med stor spänning jag ser fram emot kommande år.

2021 räddade vi pollenmätningarna och förra året bidrog vi till att regeringens gav Socialstyrelsen och Livsmedelsverket i uppdrag att se över allergivården. Vilka framgångar når vi år? Vi ska säkerställa att översynen av allergivården inte blir en hyllvärmare, utan leder till riktig förändring. Vi kommer att jobba för fler specialister inom allergivården och en bättre incidentrapportering när det gäller matallergi.

På agendan står också ren luft. EU:s nya luftdirektiv ska förhandlas. Här finns mer att göra. Mer att kräva. Ambitionerna kan vara högre. Varje år dör 7 000 svenskar i förtid på grund av dålig luft – och det kostar samhället 168 miljarder kronor varje år! Det vill vi ändra på. Tillsammans med Hjärt-Lungfonden arbetar vi hårt för att påverka regeringen att skärpa sin politik för att skapa bättre luft.

Vi jobbar också oförtrutet vidare med att höja kunskapsnivån om våra frågor i samhället. Att öka kunskapen och förståelsen om astma, allergi, atopiskt eksem och annan överkänslighet är vägen till framgång. Vården behöver mer resurser och specialisterna behöver bli fler. Men även befintlig vårdpersonal behöver mer kunskap och nya rön behöver spridas till alla nivåer. Utan den kunskapen kan vi inte säkerställa att alla får den bästa vården. Genom opinionsbildning och kunskapshöjning bidrar vi också till att våra målgrupper får bättre verktyg och argument i sina kontakter med vården.  Med rätt kunskap vet man vad man kan kräva.

Precis innan jul deltog jag för första gången i regeringens patientråd. Vilken möjlighet! Här har vi direkt access till beslutsfattarna – och de är intresserade av vad vi har att säga. De var också imponerade av våra insatser, jag fick många lovord för vårt påverkansarbete och hur vi arbetar i hela landet.

Här kommer vi också att jobba mer under året, vi vill närma oss våra lokalföreningar ännu mer. Vi vill fortsätta vårt arbete för att bli ETT förbund som går i takt och med gemensam styrka får saker gjorda.

Även om pollensäsongen redan närmar sig i södra Sverige är det fortfarande vinter och själv ser jag mycket fram emot att få åka skidor lite till. Bland annat på vår fina medlemsgård Södergården, där jag precis bokat in en vistelse. Här tillbringade vi mycket tid när barnen var små, det var som vårt andra hem. Jag har många fina minnen därifrån och vill gärna komma tillbaka varje år. Glädjande nog ser jag också att det är många av våra föreningar som bokar sina läger där. Jag har själv arrangerat läger där och vet hur uppskattat det är. Årets läger blev fullbokat inom några dagar!

Det finns många fördelar med att vara medlem i vårt förbund och ju fler vi är desto större möjlighet har vi att påverka och höras. Med tanke på att nästan tre miljoner svenskar har någon form av astma eller allergi så är det viktigt att vi hörs.

Text Mikaela Odemyr, förbundsordförande Foto Elin Sävelind/Timeline Photo