En ny barnbok om allergi

Kitty Jutbring tipsar om en viktig bok som får våra små allergibarn att känna sig lite extra sedda.

Boken heter ”Det är BLÄ för mig!”, ges ut av Lindskog Förlag, är skriven av Rebecca Byron Lohk och handlar om Matteo som är väldigt allergisk mot nötter och ägg. Matteo bär alltid med sig en spruta, för blir han allergisk kan sprutan vara skillnaden mellan liv och död!

Vi träffar Matteo i hans vardag som allergiker, både hemma och på förskolan bland kompisar och ”fröknar”. Det är morgon, Matteo vaknar och det är dags för frukost. Men först måste familjen göra en ”bordscheck”. ”Matteo, du kan äta allt på bordet utom äggen som ligger i skålen där. De är blä för dig!” säger mamman och mitt barn och jag som läsare känner genast igen oss. Så där gör ju vi med! Matteo träffade en häst i helgen och det hela slutade med både spruta och ambulansfärd. Detta berättar han om i förskolans samling och sedan leker förskolebarnen på temat hela dagen. Matteos allergi möts av hänsyn, förståelse och nyfikenhet. Är allergikers immunförsvar rent av en superkraft? Boken är både en skönlitterär barnbok och full av hårda, välskrivna fakta för barn och vuxna.

Jag tänker att en sån här bok kan göra mycket nytta. Att känna till hur allergi funkar och hur en reaktion ska hanteras är kunskap alla borde ha. Barn, vuxna, släkt och vänner. Inte minst i tex skola och barnomsorg.

Vi som själva har allergiska barn i vår närhet vet hur ovärderlig igenkänning kan vara. Att som liten allergiker vara medveten om att det finns andra där ute som jag.

Text Kitty Jutbring

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php