Du är inte ensam!

Jag tjatar ofta om normer och igenkänning. Jag har tidigare tipsat om barnböcker som tar upp allergier, och här kommer fler boktips för dig som har eller känner allergibarn. Eller vilka barn som helst, såklart.

Att läsa om andra barn som går till doktorn och som dessutom visar sig ha en allergi är ju fantastiskt för oss. ”Kråke går till doktorn” känns kanske inte helt modern, (Till exempel görs ett så kallat pricktest, funkar det så fortfarande? Är det inte blodprov nu?) men lägger du till och drar ifrån lite efter behag i läsningen så är den riktigt bra.

Den är pedagogisk och utförlig och som en blandning mellan skön- och facklitteratur på sina ställen.


Mitt andra tips är mer allmänt. Vi allergiker är ju inte som andra, men vem är som andra egentligen? Det tar den här boken upp. Tilly och Tage funderar kring att vi har det olika hemma och i våra liv. Vissa hem är stökiga, andra har massa fina saker, vissa har bara nagellack i kylen. Föräldrar är olika.

Den är väldigt filosofisk och socialrealistisk och tar upp svåra ämnen som att dom stöter på ”den kalla killen” som sitter ute i sommarskor och vill ha pengar. Samtidigt är den öppen för barnens tolkningar och inga pekpinnar eller ”rätt-och-fel-facit” syns till. Det blir tydligt att vi alla är del i samhället och ska hjälpa varann. Superillustrationer av min favorit Emma Adbåge och med lyckligt slut.

Så! Till biblioteket med dig nu! Kram!

Comments are closed.