Ellens biverkningar kom och gick

Hyperaktiv, ilsken och svårt för att sova. Så beskriver Jannicke Blom sin dotter Ellen när hon fick montelukast mot sin förkylningsastma som 1,5-åring. Så fort hon slutade med medicinen försvann besvären – för att komma tillbaka igen vid nästa förkylning.

Ellen var bara knappt 1,5 år när hon fick montelukast utskrivet av husläkaren. Hennes förkylningsastma utvecklades i ettårsåldern, efter en vattkoppsinfektion. Mamma Jannicke Blom och pappa Kai Ekola tog henne till vårdcentralen, där en läkare skrev ut luftrörsvidgande och en inhalator.
– Men vi fick knappt några instruktioner om hur medicinen skulle ges och den hade därför ingen bra effekt på henne. Då skrev läkaren ut montelukast i stället, i form av ett granulat som var lättare att ge, säger Jannicke Blom.

Hyperaktiv av medicinen

Föräldrarna gav medicinen i perioder när Ellen var förkyld och trång i luftrören. Hon blev bättre av den, men föräldrarna upptäckte också att något i hennes beteende förändrades.
– Varje gång hon fick den blev hon totalt hyperaktiv. Hon reagerade inte på vad vi sa och hon var omöjlig att få att sova. Hon är en väldigt glad och nöjd tjej i grund och botten, så det blev ganska tydligt att något var fel när hon plötsligt kunde bli arg, ja nästan rasande.
Inte heller Ellens föräldrar hade fått veta att medicinen kunde ha den här typen av biverkningar, så de kopplade först inte ihop det med montelukast. Men eftersom hon inte behövde medicinen när förkylningsperioderna var över blev det till slut ganska uppenbart.

Dålig koll

Efter ungefär ett år hörde de av sig till husläkaren och berättade om de misstänkta biverkningarna.
– Det var efter en natt med totalt kaos, då hon grät och skrek. Hon hade svettningar och verkade väldigt stressad, det kändes som att det kröp i henne. Vi provade att ge henne montelukast på morgonen i stället, men det blev ingen skillnad.
Enligt Jannicke Blom ville inte läkaren riktigt kännas vid att det kunde finnas biverkningar av det slag de beskrev. I stället tyckte denne att de skulle fortsätta att ge medicinen.
De fick remiss vidare till en barnmottagning, där de fick lära sig att utföra inhalationer och hur en spacer med mask fungerar. Inte heller på barnmottagningen verkade man dock ha koll läkemedlets biverkningsprofil.
Ellen, som i dag är drygt 3, får nu bra hjälp av luftrörsvidgande vid förkylningar och Jannicke Blom och Kai Ekola kommer inte att prova montelukast någon mer gång.
– Vi gav verkligen läkemedlet en chans och provade det under flera perioder. Det fungerar säkert bra för många andra barn, men inte alls för Ellen.

Läs vad läkare säger om montelukast och biverkningar här.

Text Zandra Zernell Foto Mikael Sjöberg

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php