Detektor ska spåra jordnötter i mat

Studenter vid Linköpings universitet deltog i november i en vetenskapstävling i Boston. Deras tävlingsbidrag var en lysande antikropp som ska kunna varna allergiker för jordnötter i maten.

–– Man har en behållare med en lösning med antikroppar, till den tillsätter man matprovet, berättar projektledaren Anna Borg, masterstudent inom protein science.
–– Två olika ljusvåglängder används. På detektorn finns två lampor, om det finns jordnöt i provet lyser det grönt, om det inte finns lyser det rött.
Arbetet med att ta fram detektorn utfördes under en sommarkurs på universitetet. Studenterna kom från främst från programmen teknisk och biologisk kemi.
Antigenen, allergenet, är det kroppsfrämmande ämne som leder till att immunförsvaret reagerar och skickar ut en antikropp. Antikroppen fäster vid antigenen, tar hand om och neutraliserar den. Men i det här fallet ska antikroppen larma eller indikera att här finns antigen från jordnöt.
–– Vi har syntetiserat antigenet mot jordnötsproteinet och klippt ihop det med ett rött fluorescerande protein, RFP. I behållaren finns det antikroppar och vårt syntetiserade antigen. Om maten innehåller jordnöt så binder antikroppen till jordnötsproteinet och vårt syntetiserade antigen som innan var bundet till antikroppen knuffas således bort och ett annat ljus kan uppfattas av detektorn. På så vis är det möjligt att detektera jordnötsantigen i maten.
–– Vi har ännu inte kunnat prova detektorn i praktiken, vi har inte fått till lösningen med antigen-RFP komplexet än. Men vi fick positiv respons på tävlingen och vi kommer att fortsätta med projektet nästa år, säger Anna Borg.