Det har blivit ett helt annat liv

På sin 2-årsdag fick Rasmus smaka jordnötsringar för första gången i sitt liv. Han åt bara några stycken men efter några minuter fick han nässelutslag runt munnen och sedan ner över ryggen. Födelsedagskalaset slutade på akuten.

När Rasmus så småningom fick tid för utredning, med bland annat blodprov, så sa läkaren att han aldrig sett så höga värden på jordnötsallergi.
–– Vi fick beskedet att Rasmus skulle kunna reagera med anafylaktisk chock om han vistades i ett rum där någon öppnade en påse jordnötter, berättar mamma Jeanette Eklind.
Det beskedet kom att begränsa hela familjens liv.
–– Vi har inte kunnat gå på bio utan att be personalen informera de andra besökarna, eller på restaurang utan att i förväg ta reda på om de serverar jordnötter. Vi har inte rest mycket, men de få gånger vi flugit har vi tänkt på att flygningen gått över land så att det funnits möjlighet att nödlanda.
Åren har gått och Rasmus har blivit 15. Han har inte haft någon mer reaktion efter 2-årsdagen, aldrig behövt använda sin medicin han alltid bär med sig.

Jag känner mig mycket säkrare nu

–– Sedan några år har vi en bra läkare på vårdcentralen, han ordnade en remiss för att göra en provokation.
Provokationen började med luftburet allergen. När Rasmus inte fick några reaktioner av det vågade de sig på att prova en liten flisa jordnöt innanför läppen. Det gick också bra och Rasmus fick svälja allt större bitar av jordnöten. När han var uppe i en hel jordnöt kom reaktionen.
–– Två timmar efter att han ätit jordnöten började tungan svullna och klia och han fick nässelutslag och diarré.
Jeanette är mycket tacksam och glad över att Rasmus fick göra provokationen. Han behöver inte längre vara rädd för att vistas i ett rum med jordnötter.
–– Det har blivit ett helt annat liv, både för honom och för oss. Han är ju stor nu och är ute på så mycket eget, men vi behöver inte oroa oss på samma sätt som tidigare. Han har fortfarande alltid med sig sin medicin, men jag känner mig mycket säkrare nu.

Text Lena Granström

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php