Det är därför vi finns

Det gör ont när knoppar brister, skrev Karin Boye. Och det stämmer väldigt bra, tycker jag. Särskilt så här års när pollensäsongen är på frammarsch. Då är vi flera som verkligen får känna på hur det känns när knoppar brister – och då är vi extra glada över att våra pollenmätningar är säkrade. Med arbetet med pollenmätningarna i färskt minne går vi nu raskt vidare.

I år rivstartade vi med flera debattartiklar om vikten av bra luft – EU:s nya luftdirektiv ska ju förhandlas under våren – och en artikel i Aftonbladet om möjligheten att få ut försäkringspengar på grund av sin allergi eller astma. Här finns det pengar att hämta, hävdade försäkringsexperten och gensvaret blev givetvis enormt!
Det är så viktigt att lyfta frågor som berör våra medlemmar och ta vara på era intressen.  Det är ju faktiskt därför vi finns.

Förbundet lägger en stor del av sitt arbete på att synas och höras i rätt sammanhang. Vi sitter med i flera av våra myndigheters arbetsgrupper och samråd för att påverka och öka kunskapen om våra sjukdomar – och vi är en uppskattad samarbetspartner. Allt fler efterfrågar vår medverkan, och som ordförande blir jag allt som oftast inbjuden att tala även utanför landets gränser. Nyligen deltog jag på ett möte om svår astma i Köpenhamn och framöver väntar flera föreläsningar och möten på Island, i Belgien och i Schweiz.

Nyligen deltog jag också på regeringens patientråd för att bland annat prata om regeringens prioriterade frågor framöver. Annars har vi just nu mest fokus på Socialstyrelsens och Livsmedelsverkets förstudie om allergivården som ska presenteras i början av hösten. Nu gäller det att vi får med rätt saker i studien och att den leder till faktiska förbättringar och inte bara blir ännu en hyllvärmare.

Nu är också tiden för årsmöten här, och jag ser fram emot många trevliga möten ute i landet. Det är alltid lika inspirerande att ta del av allt det fina arbete som ni medlemmar gör på region-, läns- och lokalnivå.

Och ni vet väl att ni som medlemmar också, till ett förmånligt pris, kan åka till Valle Marina på Kanarieöarna? Anläggningen ägs av norska Astma- och allergiförbundet och är, precis som Södergården, särskilt anpassat för personer med allergier och överkänslighet. Jag har själv varit där och kan verkligen gå i god för det perfekta och ostörda läget i dalsänkan mellan två berg, som inbjuder till härliga, natursköna dagsturer. Det är otroligt vackert och rekommenderas varmt.  Självklart är hela anläggningen också rökfri.  Passa på att boka en vecka i vår – eller till och med sommarsemestern!

Text Mikaela Odemyr, förbundsordförande Foto Elin Sävelind/Timeline Photo