Dammet i bageriet är en tuff miljö

När de flesta av oss fortfarande sover är arbetet redan igång i bageriet i Bromma, och klockan åtta, då många andra just kommit till jobbet, är ugnarna fulla med glutenfritt bröd. Men det är inte bara kunderna som gläds åt att brödet är fritt från vetemjöl – utan även några av bagarna i bageriet. Att bli allergisk mot sitt arbete är en realitet för många bagare.

Doften av nybakat bröd känns redan i entrén, och stora bunkar fulla med jäst, frön och mjölsorter står uppställda på arbetsbordet i mitten av det stora rummet.
Bagaren Johan Göransson, visar runt i de ljusa lokalerna, medan hans kollegor mäter upp ingredienser till de olika brödsorterna. Här på Friends of Adam bakas bara naturligt glutenfritt bröd, vilket underlättar för Johan, som utvecklat mjölallergi på en tidigare arbetsplats.
– Till en början var det mest att jag var täppt i näsan, berättar han. När jag hade jobbat ett år skulle jag göra lumpen, och då försvann nästäppan, men när jag var tillbaka i bageriet började det igen.

Dimma av ägg

I bageriet han arbetade i brukade de spreja bakverken med äggvita, och efteråt låg äggdimmorna kvar synliga i luften länge.
– Jag kunde få otroliga nysattacker då jag bara nös och nös. Jag kunde säkert nysa hundra gånger på en dag! Det var helt hysteriskt, och man blev helt slut i kroppen. Jag funderade på om det var pollen, trots att det satt i på vintern också.
Till slut gick Johan till läkare, och fick göra allergitest. Det visade sig att han utvecklat allergi mot vete och äggvita. Han känner dock inte av allergierna om han äter bröd och ägg. Det är bara när han arbetar med det han blir allergisk.

Mjölspår på golvet

Bageriet är välstädat, men det finns mjölspår från morgonens bakning på golvet, och när Johan drar med handen över en maskin är den täckt av ett tunt mjöldamm, men det fungerar bra ändå för Johan, eftersom det inte är vetemjöl.
– Vi har däremot ett mjöl som heter teff som jag är jätteallergisk mot. Det kan jag knappt röra förrän jag nyser. Då har jag ett munskydd, och så försöker jag hålla andan om jag ska väga det, och försöker damma så absolut lite som möjligt. Sen höll jag på och provbakade med ett nytt mjöl på kikärtor, för ett tag sedan. Då fick jag nån reaktion jag aldrig haft varken tidigare eller efter. Det blev som ett eksem i hela ansiktet.

Inte ovanligt

Johan är inte ensam att ha utvecklat allergiska besvär i bagarbranschen. Det är dubbelt så vanligt att bagare får astma, och ungefär tre-fyra gånger så vanligt att man får allergiska näsbesvär om man jobbar som bagare, mot i befolkningen i övrigt. Många får också eksem och nässelutslag.
– Även om besvären kan utvecklas när som helst under karriären är det många som blir allergiska tidigt, ibland redan under utbildningen, säger Jonas Brisman, överläkare och docent vid arbets- och miljömedicin Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Studie på bagare

Han var delaktig i en studie på besvären hos bagare på nittiotalet.
– Vi följde upp dem som var utbildade till bagare. Tolv procent hade slutat på grund av hälsoproblem med huden eller luftvägarna, och de var i medeltal 28 år gamla. Så, går man in i ett slumpmässigt bageri är det inte så troligt att man träffar på allergikerna – för de har redan blivit tvungna att byta yrke, säger han, och rekommenderar inte yrket om man är allergiker eller astmatiker.
– Nej, precis som många andra yrken med damm och rök är det en tuff miljö. Särskilt om man till exempel har pollenallergi– och gräspollenallergi i synnerhet – eftersom sädesslagen är förädlade gräsväxter. Slutar man arbeta är det inte säkert att de allergiska besvären försvinner. En del blir bra, men för några uppstår även andra överkänsligheter.
Johan Göransson känner flera bagare som blivit allergiska, och ytterligare en av bagarna i bageriet flikar in att han också känt av allergier.

Har du funderat på att byta yrke?
– Jo, det är lite tröttsamt att man nyser mer än en normal människa gör, och att man ständigt är täppt i näsan, och behöver harkla och ha sig, men det går att jobba med. Så, visst har jag funderat på att byta yrke, helt och hållet, men jag håller fortfarande på och funderar. Särskilt när det var det här jag utbildade mig till på gymnasiet. Det är verkligen det jag kan, och är bra på, Sen kanske det inte är att kasta bort erfarenheten om man väljer ett annat yrke inom livsmedel, säger Johan eftertänksamt.

Kände till problemet

Johan hade en lärare som var mjölallergisk, och kände till problemet tidigt, men tycker att det är viktigt att man lär ut redan under utbildningarna att till exempel inte damma mjöl i luften.
– Sen finns det väl alltid gamla rävar som alltid gjort som de gör, och har svårt att lära om, men börjar man lära ut det i skolorna så blir det bättre arbetsmiljö i framtiden.

Text Susannah Elers Foto Jens Sølvberg

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php