Bra rensa i leksaksdjungeln

Eva Björklund på Södergården strävar efter en trygg och giftfri miljö för sina gäster, även de små. Vi träffar henne i gårdens lekrum där hon undersökt leksakernas säkerhetsmärkningar. En inventering som väckt många frågor.

–– Den här lastbilen har ingen CE-märkning, så den åker ut, säger Eva visar en grön plastbil från en kartong.
Eva Björklund är föreståndare för Astma- och Allergiförbundets medlemsgård Södergården i Jämtland. För en tid sedan fick Södergården en sändning leksaker till skänks av en generös medlem. Det var bra och barnvänliga leksaker som kom väl till pass i det mysiga lekrummet en tappa upp.
–– Det fick mig att börja se över de leksaker som fanns här sedan tidigare.
Eva märkte snabbt att åldersrekommendationerna var svåra att uttyda och att ungefär 10 procent helt saknade CE-märkning, något som alla leksaker som säljs i Sverige enligt lag ska ha. Märkningen visar att leksaken uppfyller EU:s säkerhetskrav vad gäller till exempel mekanik, ljudnivå, brännbarhet, kemi, elsäkerhet och hygien. Men märkningen behöver inte finnas på själva leksaken utan kan stå på förpackningen, vilket skapar problem menar Eva.
–– De leksaker som jag har sorterat ut kanske är jättebra och hade sin CE-märkning på förpackningen. Men den finns ju inte kvar. Och så har jag ju själv köpt leksaker som jag vet är jättebra, men som bara är märkta på förpackningen. Och då uppstår ju ett problem för föräldrarna som kommer hit, eller till något annat vandrarhem eller hotell. De kan ju inte veta hur medveten personalen är om sådana här saker. Men nu tror jag att i alla fall Södergården är välsanerad.

Osynliga faror

Förutom CE-märkningen har Eva med sitt sunda förnuft försökt bedöma leksakernas säkerhet genom att titta, känna och prova. Men en del egenskaper är mer dolda, och det som främst oroar henne är giftiga ämnen i materialen. Extra skeptisk är Eva när det gäller plaster, då de kan innehålla ftalater, mjukgörare som används i PVC-plast och som kan läcka ut ur plasterna och tas upp av kroppen.
Man vet att vissa ftalater kan skada fortplantningsförmågan, störa hormonsystemet och ge upphov till allergier. Små barn är dessutom extra känsliga. De ftalater som är känt farliga är sedan 2004 förbjudna i leksaker men det är osäkert om fler ftalater har liknande egenskaper.
–– Som den här plastmobilen för barn upp till två år. Den känns hård och är CE-märkt, och då gissar jag att den saknar ftalater, men jag vet ju inte om det är så, säger Eva.
Eva har sökt på nätet efter information hos de myndigheter som kontrollerar leksaksmarknaden i Sverige: Konsumentverket, Kemikalieinspektionen och Elsäkerhetsverket. Men ändå blir frågetecknen för en lekman många.
–– Jag tycker att det är en djungel. Och det är svårt att lotsa sig fram.

Noga vid framtida inköp

På förmiddagen har Eva varit i en leksaksbutik på jakt efter nya, säkra leksaker till de allra yngsta.
–– Även hon i butiken var lite undrande över vilka märkningar som finns för riktigt små barn.
Några inköp blev det, och Eva visar en nyinköpt liten träbil, miljö- och barnvänlig, som hon betalade 269 kronor för.
–– Jag kan förstå om föräldrar väljer en plastbil för 69 kronor istället. Och om man sätter fram den här ekologiska träbilen i matta naturfärger och en plastbil i glada färger. Vilken väljer då tvååringen?
Eva hittade även en miljövänligt producerad giraff i naturligt gummi, målad med snäll livsmedelsfärg. Jag undersöker det mjuka djuret, men hittar ingen CE-märkning.
Ja, den fanns tyvärr bara på förpackningen.

CE-märket

Märket ska enligt lag finnas på alla leksaker som säljs, antingen på leksaken, på en etikett eller på förpackningen. Den visar att leksaken uppfyller de säkerhetskrav som ställs i EU:s Leksaksdirektiv.
Mer information om CE-märkningen finns på: www.konsumentverket.se, www.kemi.se, www.elsakerhetsverket.se

Text Marit Sigurdson

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php