Bra kombination av träning och utbildning

Sten och hans mamma Anna följde med sin astma- och allergiförening till Idre på sportlovet. Förutom möjligheten att åka skidor fick de värdefull kunskap av det medicinska teamet och bra tips av de andra deltagarna.

Det står ett stort akvarium med färgglada fiskar i vardagsrummet. Det är det enda husdjur som är välkommet hos familjen Bergman Åberg i Bromma, eftersom alla i familjen har olika allergier. Mamma Anna och pappa Daniel är allergiska mot djur och pollen och känner också av en hel del korsreaktioner mot olika födoämnen. Storebror Max, 16, är allergisk mot ägg, soja och nötter – men Sten, 14, är mest allergisk av allihop.
– Det är lättare att säga vad han tål än vad han inte tål, säger Anna, när de börjar räkna upp hans olika allergier. Han har varit allergisk sedan han var bebis, vilket märktes redan när jag ammade honom.
På sportlovet i år åkte Sten och Anna till Idre med Stockholms läns Astma- och Allergiförening för en veckas patientutbildning tillsammans med femton andra barn och deras föräldrar. Alla barnen hade astma och/eller allergier.

Värdefull kunskap

Trots att hela familjen är allergisk, och de redan har goda kunskaper i vad det innebär, var det en lärorik vecka för Sten och hans mamma. Att utbyta tankar, råd och tips med andra spelar stor roll, och Anna tycker att hon lärt sig värdefulla saker om allergi, som hon inte kunde innan säger hon. Till exempel att alla reaktioner inte är allergier.
– Jag lärde mig om histaminer, och hur man kan reagera på något i kombination med andra saker, utan att det är en allergi, till exempel om man äter skaldjur och dricker vin samtidigt. Eller hur många gånger man faktiskt kan ta astmamedicinen vid behov. Sådant är jättebra att veta! Det var bra att lära sig mer om eksem också, och hur ofta man kan behöva smörja sig om man har eksem, tycker Anna.
– Du smörjer nog inte in dig så ofta, men du är väldigt noga med att ta din astmamedicin ordentligt, det är bra, påpekar Anna för Sten.

Upplevt allergichock

Både Sten och Anna tyckte att det var jättebra upplägg på resan, med skidskola och fysiska aktiviteter.
– Det var jättekul att åka skidor. Och det var skönt att våga äta maten, säger Sten, som fick en anafylaktisk chock på Mallorca, och därför är ganska skeptisk till att äta borta, annat än i skolan, där maten har fungerat bra. 
Anna berättar att det är svårt att veta vilka restauranger man kan lita på, både hemma och på semester. Dyrare restauranger är inte nödvändigtvis bättre på allergier än enklare restauranger, konstaterar hon. Kebab brukar gå bra, men även om de hade frågat personalen om innehållet innan fick han en akut reaktion när han åt maten.
– Det var allvarligt. Han fick svårt att andas och blev väldigt trött, för restaurangen hade missat att det var ströbröd i kebaben, så vi fick ringa efter en ambulans, även om vi hade sprutorna, säger Anna. Och Sten åt bara pommes frites och köttet från hamburgare på McDonalds resten av mallorcasemestern, för att han inte litade på maten någon annanstans. Därför tyckte de att det var skönt i Idre att dietisten alltid kollade maten innan någon släpptes in i matsalen, och att hon ställde maten så att det var minsta möjliga risk för kontamination.
– Det är ju så lätt att något blir fel på hotell, när müslin står bredvid yoghurten och äggen bredvid bacon till exempel, säger Anna. Det räcker ju att någon lägger en sked fel så blir det problem.

Roligt med skidåkning

Trots att det var mycket fysisk aktivitet på dagarna i Idre har Sten inte fortsatt träna när de kom hem. Det är så mycket annat som lockar honom mer.
– Nej, jag tycker inte det är kul att träna, säger Sten, sveper bestämt undan luggen från ögonen och konstaterar att han, precis som ganska många fjortonåringar just nu, tycker att dataspel är roligare.
– Att åka skidor var däremot jätteroligt. Det vill jag göra fler gånger!
Storebror Max tränar redan hårt, och flikar in att han tycker att Sten ska börja träna snart – men får snabbt skeptiska blickar från sin lillebror till svar.

Vad lärde du dig av resan?
– Jag kommer inte ihåg så mycket, mer än till exempel att det är katthår överallt. Att de hade mätt kattproteiner hos människor som inte har katt, och att det finns hos dem också. Och att man kan vara allergisk mot samma sak, men på olika sätt, säger Sten.

Vad tyckte du var bäst med resan?
– Att åka skidor, säger Sten. Svaret kommer blixtsnabbt. När han fått tänka en stund kommer han fram till att det kändes bra att träffa andra allergiker också, samtidigt som han tycker att det är dåligt att det finns så många som är allergiska. I skolan finns det några kompisar som har allergier, men ingen har så många allergier som Sten, som bland annat är allergisk mot sädesslag, balj- och ärtväxter, ägg, pollen och pälsdjur.

Ta chansen

Varken Anna eller Sten har haft någon direkt kontakt med några av de andra från resan, mer än att Anna har bytt lite recept via mejl, men eventuellt blir det en återträff i höst, säger Anna. Hon tyckte att gemenskapen var viktig och att det kändes värdefullt att få åka iväg med bara ett barn för att fokusera på honom och hans behov. Även om det egentligen är en grupputbildning tycker Anna också att de fick personlig hjälp kring Stens matallergier av det medicinska teamet, vilket hon är tacksam för. 
– Det kändes lyxigt också att få åka iväg så, bara en förälder och ett barn. Det var jättemysigt. Och så var det en så bra kombination av träning och utbildning. Men jag tänkte också mycket på gemenskapen som uppstod med andra som har astma och allergi och eksem. Det var så skönt att alla förstod ens frågor, säger Anna. Ingen tyckte att det var konstigt att man har sprutor, astma eller är orolig att åka iväg.
– Man ska inte missa chansen att få träffa andra i samma situation! Det var värdefullt!

Text Susannah Elers Foto Jens Sølvberg

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php