Bra förebilder ger stabilitet och styrka

Den som tillhör en grupp som pekas ut som annorlunda eller avvikande känner sig ofta vilsen och utanför. Det gäller inte minst den som är ung och jobbar med sin identitet. Att då ha en förebild att känna igen sig i kan bidra till en bättre självbild och visa att det är okej att vara den man är.

Barn och unga översköljs dagligen med bilder av hur de ska eller inte ska vara för att betraktas som perfekta människor, inte minst genom sociala medier och reality-tv. Inom populärkulturen är ofta de som ska föreställa svaga eller töntiga utrustade med såväl tjocka glasögon som astmainhalator. Mediebilder som dessa bidrar till att många känner sig utpekade och att de inte betraktas som fullgoda individer.

– Att avvika från normen kopplas ofta samman med svaghet. Viktproblem framställs som ett misslyckande och gör att överviktiga personer undviker vissa miljöer, till exempel duschen efter skolidrotten. Man vill bli betraktad som en ”vanlig” ungdom och döljer därför sina påstådda tillkortakommanden eller tecken på att man inte uppfyller normen, säger Philip Lalander, professor i socialt arbete vid Linnéuniversitetet.

Känslig period

Philip Lalander beskriver barn- och ungdomstiden som en känslig period i livet, då vi jobbar med våra identiteter. Att ha en förebild att se upp till, någon man beundrar eller känner igen sig i, kan då bli en viktig motvikt mot mediebilderna och bidra till att förbättra självbilden, menar han.

– Det är svårt att på egen hand skapa en identitet i ett samhälle som förändras snabbt, där mycket handlar om yta och det är lätt att känna sig nedvärderad som människa. Att ha någon att identifiera sig med skapar stabilitet i tillvaron och gör att man stärks som individ.

Stärkande exempel

Att känna att man är lik någon som uppfattas som duktig eller stark kan helt enkelt göra att man själv känner sig starkare och säkrare på att man duger.

– Den som har en fotbollströja med namnet Messi på ryggen känner sig kanske som en bättre fotbollsspelare, säger han och tar även upp ett exempel från sin egen uppväxt.

– Jag hade köldastma som ung och kunde inte träna fotboll när det var kallt. Sedan fick jag veta att skidåkaren Thomas Wassberg också haft astma, men ändå lyckades vinna såväl OS- som VM-guld. Det triggade mig mycket och fick mig att inse att det fanns möjligheter att vara med och göra det jag ville trots astman.

Nära personer

Ofta är det kändisar som lyfts fram som förebilder. Men en förebild behöver inte alls vara berömd, utan kan egentligen vara vem som helst som man känner igen sig i. En förebild för någon med astma behöver inte själv ha astma, det kan likaväl finnas andra gemensamma nämnare. Det centrala är att förebilden betyder något för en själv, enligt Philip Lalander.

– Jag menar att det finns två typer av förebilder. Den ena är mer abstrakt i form av idoler eller kändisar som man relaterar till, men inte träffar personligen. Den andra typen är personer som finns i ens närhet och som man kan kommunicera med. Det kan vara en förälder, ett äldre syskon, en fritidsledare eller någon annan man mår bra av att umgås med och som man känner bryr sig om en.

Viktiga motbilder

Förebilder kan också spela en viktig roll i att förmedla alternativ till de ideal som förekommer i media. Här kan dagens moderna mediekanaler också fungera som ett forum för att skapa och lyfta fram motideal.

– I dag är det enklare att förmedla alternativa bilder än det var förr. Unga kan orientera sig och navigera i sociala medier och hitta andra ideal. I det sammanhanget kan förebilder ha förmågan att ändra människors tankesätt om såväl sig själva som om det de uppfattar som avvikande, säger Philip Lalander.

– En person som Stina Wollter, som talar mycket om kroppsideal och att det är okej att se ut som man vill, är viktig för att skapa antiideal och bidrar till att människor finner en styrka i att inte behöva vara perfekt. Men förebilder kan också spela en roll för att ändra synsättet hos dem som har fördomar. För det är bara genom att lyssna på andras erfarenheter som människor kan förändra sina tankar och sitt beteende, avslutar han.

Text Niclas Samuelsson Foto Christina Andersson

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php