BOKTIPS

Allergia har tagit fram tips på bra böcker för dig som är intresserad av astma och allergi.

Att vara barn och inte tåla gluten

Med tårtrecept. I boken Ida och tårtan kan glutenintoleranta barn känna igen sig och deras kompisar få en uppfattning om vad sjukdomen innebär. Ida är en fräknig flicka som inte tål gluten. Hon är fem år, går på dagis och har en bästis som heter Stina. När Stina fyller år bakar hennes mamma en härlig födelsedagstårta som också Ida kan äta. Boken är tänkt att läsas av barn och vuxna tillsammans hemma, på dagis, fritids, i förskoleklassen eller i väntrummet hos doktorn.
Ida och tårtan – att inte tåla gluten, utgiven av Svenska Celiakiförbundet på Gothia Förlag, ISBN 9789172057135, cirka 100 kronor, www.celiaki.se, tel: 08-730 05 01.

Allergiforskningens historia

Så gick det till. Historikern Göran Graninger och medicinaren Bengt Björkstén utreder varför det dröjde ända till 1980-talet innan allergi erkändes som folksjukdom. Ska regering och riksdag, forskarsamhället eller den enskilde forskaren avgöra hur resurserna fördelas mellan olika områden? Finns gränser för forskarnas frihet? Kampen om allergiforskningen belyser en konflikt som pågått i över 100 år och som idag är aktuell på många viktiga forskningsområden.
Allergi. Kampen om en folksjukdom, Bengt Björkstén, Göran Graninger, Bokförlaget Atlantis, ISBN 9173532347, cirka 156 kronor, www.atlantisbok.se, tel: 08-545 660 70.

En dag i djurparken

Pedagogiskt och spännande. En bok som är bra för både barn och föräldrar att läsa högt ur när man har astma eller allergi, eller känner någon som har det. Den handlar om Lisen som är nio år och åker på klassutflykt till djurparken och vad som händer när hon får en allvarlig allergisk reaktion.
Författaren vill med boken bredda kunskapen och förståelsen hos de allergiska barnens kompisar, deras föräldrar och andra vuxna i skola och fritidsverksamhet.
Lisen tappar andan, Frida Lindgren Karlsson, Kikkuli förlag, ISBN 298-89610-57-6, cirka 172 kronor, www.kikkuli.com, e-post: kikkuli@ullastahlberg.com, tel: 08-645 31 32.

Matallergi på många språk

Hjälp på resan. Att leva med matallergi kan vara nog så svårt i vanliga fall, men ännu knepigare när man är på resa utomlands. Den här boken innehåller viktiga och användbara fraser på 37 språk för matallergiker. Hur talar man om för servitören i Hongkong att man är glutenintolerant? Hur frågar man på spanska om maten innehåller laktos? Här finns svaren.
No thanks I´m allergic, Ted Wallamsson, Bokförlaget Nicotext AB, cirka 69 kronor, www.nicotext.com, tel: 08-500 879 25.

Nyttig uppslagsbok

Samlad fakta. Allergi och astma är inte en bok man sträckläser, utan en läro- och uppslagsbok med en bred samlad kunskap om astma, allergologi och annan överkänslighet. Den vänder sig i första hand till studenter och blivande specialister i allmänmedicin, pediatrik, lungmedicin samt barn- och vuxenallergologi. Den kan även vara till hjälp och glädje för redan verksamma och specialiserade sjuksköterskor och läkare samt till andra som sysslar med allergifrågor i sitt yrke eller är speciellt intresserade.
Allergi och astma, redaktörer Gunilla Hedlin och Kjell Larsson, Studentlitteratur, ISBN 9789144029962, cirka 556 kronor, www.studentlitteratur.se, tel: 046-31 20 00.

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php