Glutenfria boktips

Lättburen handbok
Hjälp i vardagen. Michael Håkansson har skrivit en bok med praktiska råd och information om hur vi kan utesluta gluten och mejeri ur vår kost, även i de fall de ligger dolda i tillsatsämnen. Bra att ha med i fickan eller väskan när du handlar.
Den pekar ut vad du som konsument ska se upp med, men den ger även kunskap om vad som faktiskt är helt okej att äta och innehåller goda gluten- och mejerifria recept.

Handboken för ett gluten- och mejerifritt liv
139 kronor, Vulkan förlag, vulkanmedia.se/butik.

Barn berättar själva
Fakta och tips. I intervjuboken ”Jag har celiaki” berättar tio barn och tonåringar i åldrarna 6–16 år om hur det är att leva med glutenintolerans. Boken innehåller också fakta om celiaki, barnläkarens svar på vanliga frågor och tips för en glutenfri vardag. Smilla Luuk, som startade en glutenfri mat- och bakblogg när hon var 12 år, ger sina bästa tips.

Jag har celiaki
80 kronor, Celiakiförbundet, www.celiaki.se

Riktigt gott bröd
Saftigt och luftigt. I Baka nytt delar Maria Blohm och Jessica Frej med sig av de allra senaste teknikerna och ingredienserna som gör det glutenfria brödet så saftigt och luftigt att det är omöjligt att skilja från ett traditionellt bakat bröd. De använder sig enbart av rena råvaror som till exempel potatismjöl, rismjöl och majsmjöl. Och de lovar att bröden smakar som riktigt gott bröd ska smaka!

Baka nytt
Cirka 185 kronor, Massolit Förlag, till exempel på www.bokus.com

Älskade mackor
För ballongmagar. En bok för dig som älskar ditt bröd, men som av olika skäl vill undvika vetemjöl. Författaren och dietisten Sofia Antonsson har inkluderat allt: frukostfrallan, knäckemackan, surdegsbrödet, snitsiga frökexet till mingelpartyt och tortillan till tacomyset på fredagskvällen.
Recepten är dessutom fria från lök, vitlök, gluten och laktos.

Lugn mage med gott bröd
190 kronor, Lava Förlag, www.lavaforlag.se