Boktips för barn och vuxna

Fakta, mysrys eller inspiration i köket? Här får du tips på innehåll till hårda paket att lägga under granen.

Bokomslag till Mormor på ärtan

Känslor kring att inte tåla mat

Bilderbok för mindre. Hur känns det att vara liten och inte få äta allt som är gott? Och hur hanterar man känslan av orättvisa? I författaren Nina Statheus nya barnbok ”Mormor på Ärtan” får vi följa Maja, med nydiagnostiserad allergi. Boken riktar sig till barn i åldern 3–6 år. Idus förlag, 2022.

Omslag till boken Doktorns råd

Vägledning i vårdsystemet

Tips från läkaren. Det kan vara svårt och krångligt att ta sig fram i den svenska vårdsystemet. Därför har ortopedläkaren och professorn Per Wretenberg skrivit ett slags handbok som riktar sig till dig som är patient eller anhörig. ”Doktorns råd om vård” vill guida genom vårdsystemet, upplysa om rättigheter och ge tips och råd för bättre vård. Davisa AB, 2022.

Omslag till boken Superallergiska Pyro

Mysläskig skräckbok

Vampyr med specialkost. Ylva Hällen och Sara Edwardsson är många barns favoriter på SVT Barn. Men tillsammans skriver de även bilderböcker, nu senast ”Superallergiska Pyro”. På förskolan Skräckis går vampyren Pyro, som får specialkost i form av en påse blodjuice. En dag är han så trött på att inte vara som alla andra att han struntar i att ta sin solallergimedicin och går ut i dagsljuset… Bonnier Carlsen, 2022.

Omslag till boken Det perfekta andetaget

Handbok i att andas

Andas rätt. James Nestors bok ”Det perfekta andetaget: den nya vetenskapen om en förlorad konst” har kallats populärvetenskap när den är som bäst och legat på The New York Times och Der Spiegels bästsäljarlistor. Författaren menar att bara små justeringar av in- och utandningen kan göra under för vår hälsa. Volante, 2022.

Omslag till boken Matglädje med Matsara

Populär matbloggare

Recept för multiallergiker. MatSara, eller Sara Clarstedt som hon egentligen heter, har länge delat med sig av recept till familjer med matallergier på sin populära matblogg. Nu släpper hon en egen kok- och bakbok där alla recept är fria från bland annat mjölk, ägg, vete, havre, råg, korn, soja, nötter och mandel. ”Matglädje med Matsara – din guide till allergivärlden” innehåller också en enklare grundkurs i allergi samt ger mängder av tips och trix för att förenkla livet för multiallergiker. Jokamyno AB, beräknad utgivning i slutet av året.