Luckor i kunskapen om matallergi ska fyllas

År 2016 avsatte Astma- och Allergiförbundets forskningsfond tio miljoner extra för framtida forskning. Mycket tid och energi har sedan dess lagts ner för att ta reda på var pengarna gör mest nytta. Nu har tio punkter tagits fram – alla inom området matallergi hos barn.

En vecka med Bra mat för alla

Projektet Bra mat för alla har som mål att starta ett nationellt kunskapscentrum om matallergi och matöverkänslighet. Projektledaren Sofia Knáz har för Allergias räkning skrivit dagbok under en arbetsvecka i november.

Han ser till att alla Nobelgäster får mat

Runt tio procent av gästerna på Nobelbanketten beställer specialkost. Utmaningen: att se till så att alla serveras mat de kan äta – och att gäster med matallergi eller intolerans inte får fel tallrik. Möt Stadshusets köksmästare Gunnar Eriksson, som sköter logistiken bakom den praktfulla ytan.

– Jag har ett väldigt roligt jobb

Eva Kjellgren är legitimerad dietist och arbetar på en vårdcentral i Uppsala. Bland patienterna som kommer till henne finns både barn och vuxna med matallergier och -intoleranser.