Axel – 10 år senare

När Axel var sju år led han av svår multiallergi, ständiga infektioner och kronisk trötthet. I dag – tio år senare – är problemen ett bleknande minne, mycket tack vare en luftrenare som förändrade livet för både Axel och hans familj.

Det har gått nio år sedan Allergia var och hälsade på familjen Stridh i Ystad. Och nog är det samma Axel som möter upp i dörren. Lite bredare om axlarna är han och han har fått skäggstubb och mörk röst. Men det är något annat som har förändrats med honom också.
– Innan jag fick luftrenaren mådde jag riktigt dåligt. Jag kunde inte sova ordentligt på nätterna. Jag var trött hela tiden och sjuk jätteofta. Så det var svårt med kompisar, jag höll mig mest hemma, berättar 17-åringen.
På våren och sommaren var han ofta sänkt på grund av pollen. Han kunde inte vara med och spela fotboll eller leka som han ville. Dessutom begränsades han ytterligare av sin allergi mot en lång rad födoämnen, exempelvis vete och mjölk.

En dusch med luft

Men så 2012 kom den stora förändringen. I form av en Airsonett, en luftdusch som Axel hade ovanför sängen. Den förändrade allt.
– Vi gjorde en hyposensibilisering och hoppades att den skulle hjälpa, men det gick inte alls. Så vi var ganska luttrade och lite uppgivna, hela familjen. Men så föreslog Axels läkare att vi skulle testa en Airsonett. Då väcktes hoppet igen, berättar Axels mamma Katinka Stridh.
Luftrenaren placerades i Axels rum och renade luften som han andades under natten. Och redan efter några månader märktes skillnaden. Axel började sova bättre, han blev mindre täppt i näsan, infektionerna och astmaanfallen blev alltmer sällsynta. Efter ett år var förändringen total, berättar Katinka Stridh.
– Vi brukar kalla den vårt mirakel! Och vi behövde inte betala ett öre för den. Jag vet inte var vi hade stått som familj utan den. Axels problem påverkade oss alla, inklusive storasyster Olivia. Det var kämpigt, man var konstant orolig. Airsonetten förändrade verkligen allt.

Inga begränsningar

För bara någon månad sedan, tio år efter att luftrenaren gjorde entré, bestämde sig familjen i samråd med läkarna för att ta bort den på prov. Det fungerade utan problem.
I dag är Axel som vilken 17-åring som helst. Bortsett från nötallergin är alla hans matallergier försvunna. Astman som var ett sådant gissel är i princip borta. Inhalatorn har han kvar, men mest som en extra säkerhet.
Numera tränar han tennis sju dagar i veckan och umgås med kompisar på nästan all sin lediga tid. Den ihållande tröttheten och de återkommande infektionerna tillhör det förgångna.
– Hade jag inte fått luftrenaren, så hade jag nog inte varit den jag är i dag. Nu känner jag att jag kan göra precis allt jag vill, det finns liksom inga begränsningar, säger Axel.

Det finns hopp

Som liten led han av svår pälsallergi och drabbades flera gånger av svåra anfall på grund av kontakt med hundar eller katter. Mamma Katinkas dröm om att skaffa hund var därför minst sagt avlägsen, men efter Axels stadiga förbättring bestämde sig familjen för att testa. 2019 kom boxern Lewis och till allas glädje klarade Axel även denna omställning utan allergiska besvär.
Livet har efter alla prövningar återgått till det normala, säger Katinka Stridh.
– Axel har blivit tryggare i sig själv, tidigare var han ofta orolig. För tio år sedan fanns det inte på kartan att det skulle bli så här bra. Det vågade jag inte hoppas överhuvudtaget. Jag vet att det finns många där ute som har det lika tufft som vi hade det, men jag tänker att vår historia visar att det finns hopp. Så håll ut. Och testa en luftrenare om ni inte har gjort det!

Airsonett

Airsonetts luftdusch placeras intill sängen och tillför renad luft ovanför ansiktet. Luften som renas i apparaten kyls ned en grad vilket innebär att den sjunker och tränger undan den orenade luften. Tekniken bygger på en svensk uppfinning.
Airsonett ingår sedan 2015 i riktlinjerna för astmabehandling.
En Airsonett går att köpa eller hyra, men kan också förskrivas av barnspecialist, allergolog, lungläkare eller hudläkare i många regioner.

Text Jakob Hydén Foto Jakob Hydén

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php