Luftdusch gör att Axel orkar

”Ständigt återkommande infektioner, koncentrationssvårigheter och konstant dagtrötthet. Åttaårige Axel led svårt av sina många allergier, men för ett år sedan kom vändningen – i form av en luftdusch.
– Han har fått ett helt nytt liv, säger mamma Katinka Stridh.”

Axel tar trappan i ett par viga skutt och springer sedan före in på sitt rum. Han är ivrig att visa sin senaste fotbollsbok och pratar entusiastiskt om Zlatan, Ronaldo och Messi.
Men först vill han visa sin luftrenare.
– Man bara trycker här så startar den. Sen kan man gå och lägga sig, berättar han entusiastiskt medan maskinen kör igång med ett dovt surrande.
Det är inte mycket i Axels kroppsspråk eller framtoning som avslöjar de många och svåra allergier som så sent som för ett år sedan begränsade hans vardag så dramatiskt. Axel tål bland annat inte mjölk- eller äggprotein, soja, tomat, nötter, mandel, spätta, skaldjur, ärtor, groddar, linser eller lakrits. Dessutom lider han av svår päls- och pollenallergi.
– Det allra värsta har varit tröttheten, säger mamma Katinka. Han har aldrig kunnat sova ordentligt på nätterna och i gengäld tvingats sova middag varje dag i hela sitt liv, ofta ett par timmar. Ändå har han somnat vid sex eller halvsju på kvällen. Det är klart att det har påverkat honom väldigt negativt i skolan där han har halkat efter, men även på det sociala planet nu när han har blivit äldre och kompisintresset har tilltagit. Det är inte så lätt att hålla jämna steg med kompisarna när man måste sova hela tiden.
Förutom tröttheten har de många allergierna också gjort honom mer eller mindre kroniskt förkyld med luftvägsinfektioner, feber och astma – ända sedan ettårsåldern.
– Normalt hade han mellan tio och femton infektioner per år. Bara mellan augusti 2011 och februari 2012 vara han sjuk nio gånger. Så här i efterhand känns det som en enda lång förkylning, från att han var ett par månader gammal, berättar Katinka.
I samråd med sjukvården har Katinka och Axels pappa Daniel provat det mesta för att lindra symptomen och förbättra Axels livskvalitet. När han var sex provade man en hyposensibilisering som dessvärre misslyckades.
– Vi valde de tre allergier som är värst: katt, björk och gräs. Men efter sex månader tvingades vi avbryta på grund av återkommande allvarliga infektioner och ett helt nedbrutet immunförsvar. Det funkade inte alls, säger Katinka.
Med åren har föräldrarna förlikat sig med tanken på att de svåra allergisymtomen helt enkelt inte skulle kunna lindras mer. De gjorde allt för att Axels vardag ändå skulle bli så normal som möjligt, men några förhoppningar om förbättring hade man inte.
Men så nämnde allergiläkaren på Ystads lasarett möjligheten att prova en luftrenare. Genom barnallergimottagningen i Lund fick Axel en renare av märket Airsonett som placerades över hans säng.
– Vi var först väldigt skeptiska, vi hade ju blivit luttrade och vågade inte hoppas. Själv visste jag inte ens att den här hjälpen fanns att få, men självklart var vi villiga att testa. Och redan efter en månad märkte vi skillnad. Axel blev både piggare och friskare, det var verkligen påtagligt. Plötsligt behövde han inte sova middag längre och infektionerna blev mer och mer sällsynta, säger pappa Daniel.
Axel har nu haft luftrenaren i ett år och den har på flera sätt höjt hans livskvalitet.
– Det har blivit som ett helt nytt och bättre liv för honom, det är som natt och dag. Visst har han fortfarande besvär av sina allergier, men det är på en helt annan nivå. Han kan vara med på fotbolls- och handbollsträningar på kvällarna och i skolan är han mer uthållig, lär sig snabbare och kan vara mer koncentrerad. Det känns som att han nu kan vara sig själv på riktigt, säger Katinka.
På PEF-mätaren som mäter lungkapaciteten har förändringen också varit påtaglig, även om man räknar in att Axel blivit ett år äldre och vuxit till sig. Tidigare låg Axels värden runt 170 när han hade någon form av infektion eller led av sin pollenallergi. Den typen av dippar har numera försvunnit helt.
Förändringen har också märkts på Axels humör.
– Axel har har alltid varit lite av en spelman. Trots sina problem har han alltid varit glad och positiv, man hör honom aldrig beklaga sig eller gnälla. Men självklart har problemen varit ett bekymmer för honom och nu märker man att han är mindre orolig, han är piggare och starkare och mer uthållig. Han bryter inte ihop som han kunde göra förr, berättar Daniel.
Positivt för Axels livssituation har också varit det hundraprocentiga stöd som han har fått från Edvinshemsskolan i Ystad där han idag går i andra klass. Bland annat har lokalerna anpassats och rensats från textilier och de städas extra ofta. Dessutom har Axel vid sidan av sin bänk en luftrenare som bidragit till att förbättra hans skolmiljö.
– Alla på skolan har varit så bra! De har lyssnat och visat förståelse och engagemang. Det har verkligen varit fantastiskt och det har betytt väldigt mycket för Axel och för oss, säger Katinka.
Förståelse från omgivningen har annars inte alltid varit den bästa. Det har Axel, Katinka och Daniel fått erfara – i likhet med många andra som lider av allergier.
– Många tycker att vi överdriver eller är överbeskyddande. Många tycker att allergi är något som var och varannan unge har och att det inte kan vara så farligt. Därför har det också varit så fantastiskt med skolan som verkligen tagit vårt problem på största allvar, säger Katinka.
I familjen Stridh har man lärt sig att ta dagen lite som den kommer. Att Axel tvärt skulle kunna få en så förbättrad livssituation var inget de hade vågat hoppas på, men förändringen har nu varit så pass långvarig att de så smått börjar tro att den kan vara permanent, säger Katinka.
– Vi vet att det finns många familjer runt om i Sverige som har liknande problem. För oss har livet blivit så mycket bättre och förhoppningsvis kan vår historia hjälpa andra. Det är det vi hoppas!

Text Jakob Hydén Foto Jakob Hydén