Arbetsprövning gav Helena nystart

Efter en längre tids sjukskrivning är Helena Lehtiniemi på väg tillbaka. På Sveriges Radio får hon användning av sina språkkunskaper på finska redaktionen.
–– Handläggarna på Arbetsförmedlingen hade inte tid att hjälpa mig så jag fick söka massor med arbetsplatser innan jag fick napp, säger hon.

Finska redaktionen är placerad en våning upp från resten av Sveriges Radios redaktion i Malmö. Det är tur eftersom en heltäckningsmatta breder ut sig på stora redaktionsgolvet.
Helena Lehtiniemi sitter med hörlurarna på när hon pratar in nyheter till ett finskt förmiddagsprogram.
– Man lär sig nytt hela tiden eftersom miljön är så stimulerande. Jag hör nyheter och har kollegor att samtala med, säger hon.
I oktober började Helena arbetspröva för att se om och hur mycket hon klarar av att arbeta. Innan dess hade hon varit sjukskriven i ett och ett halvt år med svår allergi och astma.
– Jag brukar nästan alltid berätta att jag reagerar på allt utom kvalster, hund och gluten. Det brukar vara lättast att förklara det så.

En rullstol hade varit tydligare

Helena har haft ett dussintal handläggare på både Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Trots att hon har läst en kurs i juridik på högskolan har det varit svårt att veta hur reglerna fungerar och vilka rättigheter hon har.
– Man känner sig väldigt liten i kontakt med myndigheterna. Jag har känt att mitt ärende har farit runt som en pingisboll mellan de olika instanserna.
Helena har haft bra kontakt med sina läkare, men trots läkarintyg har det varit svårt att få igenom sjukskrivningarna. Bristande kunskap vad det gäller allergi och astma upplever hon som det största problemet.
– Det hade varit lättare om jag hade haft ett synligt handikapp och satt i en rullstol. Då hade det varit enklare att förstå att man ska ta bort trösklarna och handikappanpassa.

Luftrenare hjälper

Ekonomiskt har det också varit svårt. Helena som är 30 år bor i en liten etta i Skurup. Ibland har utbetalningarna från Försäkringskassan dröjt i sex månader och det har inte varit några stora summor.
När handläggaren på Arbetsförmedlingen inte hann med att hjälpa Helena fick hon till slut en rehabcoach. Det underlättade också med en handläggare och en arbetsterapeut som hade erfarenhet av allergi och astma.
Helena har fått en luftrenare på prov och en anpassad arbetsstol. Rätt miljö är viktig och hon kan inte sitta för nära kök och matos eller på heltäckningsmattan. Ett litet rum bredvid studion där luftrenaren är uppställd har blivit hennes oas.

Vill fortsätta på SR

På Sveriges Radio har Helena arbetat med programmet Vi i femman. Hon har också gått igenom ett finskt CD-arkiv som ska digitaliseras. Alla uppgifterna har varit roliga och hon har fått upp ögonen för journalistyrket.
– Jag kan verkligen tänka mig att utbilda mig till journalist och utöva det i framtiden. Det är synd att jag inte har kommit på det tidigare!
Vid allergi och astma är det oftast lättare att få till en bra arbetsmiljö på en arbetsplats med få arbetskamrater. Sveriges Radio är en ganska stor arbetsplats men Helena har varit öppen med sina svårigheter och har mötts av förståelse från arbetskamraterna.
Helena Lehtiniemis liv handlar inte längre bara om att vara sjuk och att gå på läkarbesök.
– Många som har allergi eller astma fastnar lätt i sjukdomsbubblan. Nu har jag något att berätta för kompisarna efter jobbet istället för att bara säga att jag har varit på sjukhuset eller vårdcentralen, säger hon.

Text Karin Larsson

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php