Ämnen i sura bär kan ge reaktioner

Reagerar du på sura bär, som till exempel lingon, hjortron och tranbär? Blir det värre om du äter dem tillsammans med syrade mjölkprodukter? Det kan bero på ämnena bensoesyra och salicylsyra, som kan framkalla överkänslighetsreaktioner.

Viss mat och en del läkemedel kan ge upphov till allergiliknande reaktioner utan att det handlar om en allergi. Vi reagerar som om vi vore allergiska mot ett ämne utan att immunförsvaret är inblandat. Ibland kan det handla om hur stor mängd vi får i oss av ämnet som avgör om vi reagerar. Det är en av orsakerna till att det finns födoämnen som man kan uppleva att det går bra att äta ibland, men som man andra gånger reagerar på omedelbart. Ofta handlar det då om att man redan har ätit flera olika födoämnen med samma ämne i, så att den totala mängden av ämnet blir för hög för kroppen, eller att måltiden innehåller flera olika födoämnen som har höga halter av ämnen man är känslig mot.

Finns naturligt i många bär

Överkänslighetsreaktioner kan till exempel orsakas av biogena aminer, som bland annat finns i skaldjur, rödvin och jordgubbar, av acetylsalicylsyra som finns i febernedsättande läkemedel – eller av bensoesyra och salicylsyra som framför allt finns i vissa sura bär. Även den som reagerar på acetylsalicylsyra kan reagera på bensoesyra och salicylsyra.
Bensoesyra förekommer naturligt i många bär och frukter, det finns höga halter av ämnet i bland annat lingon, hjortron, tranbär, och syrade mjölkprodukter.
Om man är känslig mot bensoesyra och salicylsyra kan man till exempel få nässelutslag, svullna slemhinnor, nästäppa, eksem, utslag runt munnen, stickningar i läppar och mun. De flesta som reagerar är människor som redan har allergier eller astma.

Vanligt konserveringsmedel

Bensoesyra, som också känns igen under namnet E210, används även i syntetiskt framställd form som konserveringsmedel. Natriumbensoat, E211, som är ett av våra vanligaste konserveringsmedel, är ett salt som utvinns ur bensoesyra. Det används till exempel ofta när vi kokar sylt för att sylten ska hålla längre och inte mögla.
Även E-ämnena E212-E215 och och E218-E219 är salter framställda ur bensoesyra. Att bensoaterna ofta används som konserveringsmedel, beror på att de är effektiva mot jäst- och mögelsvampar och vissa bakterier. Inom livsmedelstillverkningen får de användas i exempelvis läsk, saft och sylt, marmelad och gelé.

Livsmedel med naturligt höga halter bensoesyra

Höga halter (mer än 100 mg/kg)
hjortron (600-900)
lingon (700-2000)
tranbär (upp till 700)

Måttligt höga halter (20-100 mg/kg)
apelsin (20)
aprikos tork. (25-30)
grapefrukt (25-30)
hallon (25)
filmjölk (20-25)
kefir (25)
långfil (20-25)
lättfil (20-25)
lättyoghurt (20-25)
yoghurt (20-25)
fruktyoghurt (80-100)

Källor: Livsmedelsverket, allergimat.com, Dagens Medicin, Sahlgrenska universitetssjukhuset

Text Susannah Elers Foto Colourbox