Ämnen i bröstmjölk gynnar de goda bakterierna

Vi vet att goda bakterier i tarmfloran hos nyfödda har stor betydelse för deras immunförsvar och för att minska risken för astma, allergi och atopiskt eksem. Nu visar en ny studie från Karolinska institutet att ämnen i mammans bröstmjölk kan ha en viktig roll när de goda bakterierna skapas.

Forskarna bakom studien har med hjälp av blodprov undersökt ammande barns immunförsvar de första månaderna efter födseln. De upptäckte att sockerarter som finns i bröstmjölken, så kallade humana mjölkoligosackarider, var viktiga för att de goda bakterierna i tarmen ska kunna växa. Det, i sin tur, har stor betydelse för att immunförsvaret ska utvecklas på rätt sätt.

En viktig bakterie är bifidobakterien. En grupp ammande barn fick därför tillskott av bifidobakterier, medan en grupp inte fick det. Forskarna planerar nu att följa barnen under en längre tid för att se vilka som drabbas av astma och allergier.

– Det går inte att säga att amning minskar risken för allergi, så enkelt är det inte. Amning kan vara en gynnsam faktor, men mamman måste också ha förutsättning att föra över de goda bakterierna till barnet. I vår del av världen har vi förlorat en stor del av de här bakterierna, bland annat till följd av upprepad antibiotikaanvändning, säger Petter Brodin, professor och barnläkare vid Karolinska institutet.

Forskarnas främsta mål är att förebygga sjukdomar som astma och allergi hos alla barn, men kanske särskilt hos barn som till exempel föds med kejsarsnitt eller tvingas använda antibiotika.

– Vi skulle vilja ta fram en cocktail med bakterier som vi kan ge till nyfödda, ungefär som vi i dag ger vitamin A- och D-droppar till barn. På så sätt skulle immunsystemet kunna få en mer gynnsam utveckling.

Foto Colourbox