Allergisk mot curry?

Visste du att curry egentligen är en kryddblandning som kan innehålla en mängd olika kryddor, och att flera av dessa kryddor kan ge allergiska reaktioner för den som är allergisk mot pollen eller baljväxter? Eller att alla ingredienser inte måste ingå i innehållsförteckningen på kryddor?

Det kan finnas många orsaker till att man reagerar på kryddor. Medan en del av oss kan äta hur stark mat som helst, får andra ont i magen eller mår på andra sätt dåligt av starkt kryddad mat, och det är inte alltid allergier som ligger bakom dessa reaktioner. Många kryddor innehåller till exempel eteriska oljor, som kan orsaka hudutslag hos känsliga personer – men man kan också vara allergisk mot proteinet i kryddan, eller korsreagera på de växter eller frön som ingår.

Allt behöver inte deklareras

Är du allergisk kan det därför finnas särskild anledning att vara uppmärksam på kryddblandningar, som exempelvis curry, som kan innehålla en mängd kryddor som är en utmaning för allergiker. Alla ingredienser måste nämligen inte deklareras i kryddor. Förutom selleri, sesam och senap, som alltid måste nämnas i innehållsförteckningen om de ingår i en produkt, så behöver inte de kryddor som utgör mindre än 2 procent av kryddblandningen nämnas. Detta kan självklart vara en utmaning för den allergiker som försöker ta reda på vad som utllöst en allergisk reaktion mot curry.

Innehållet kan variera

Begreppet curry är inte namnskyddat, så det finns inga regler för vilka kryddor curry måste innehålla. Curryn får sin kraftigt gula färg av gurkmeja, men utöver det kan kryddblandningen innehålla en rad olika kryddor, varav flera kan vålla besvär för den som är allergisk, och det är därför inte alltid helt enkelt att lista ut vad det är man reagerat på. Det kan också vara så att du reagerar på flera av ingredienserna samtidigt, vilket kan göra reaktionen kraftigare.
Enligt kryddföretaget Santa Maria är det vanligaste innehållet i curry gurkmeja, ingefära, spiskummin, kanel, kardemumma, kryddnejlika, muskot, svartpeppar, lagerblad och bockhornsklöver, där just bockhornsklöver är välkänt för att kunna ge allergiska reaktioner. Bockhornsklöver är, som namnet avslöjar en ört, men dessutom en baljväxt, som botaniskt är besläktad med jordnötter. Människor med uttalad jordnötsallergi, men även andra baljväxtallergiker som är allergiska mot sojabönor, ärtor och bönor kan därför reagera på den, enligt Livsmedelsverket.

Risk för korsreaktion

Om man är allergisk mot gråbo kan man också korsreagera mot fänkål, kummin, spiskummin, koriander och ibland även muskotnöt, som även de är vanliga ingredienser i just curryblandningar. Också i exempelvis färdiga tacoblandningar är dessa kryddor vanliga, och kan därmed ge såväl rena allergiska reaktioner och korsreaktioner hos pollen- eller baljväxtallergiker. Om du är både baljväxtsallergisk och pollenallergisk kan det alltså vara så att det är flera saker du reagerar på i kryddblandningar.

Text Susannah Elers Foto Colourbox