Chokladtårta med hallonmousse

Äggfri, mjölkfri och glutenfri chokladtårta med hallonmousse.

Tårtbotten

  • 3,5 dl glutenfri mjölmix
  • 2 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk kakaopulver
  • 100 g flytande mjölkfri margarin
  • 1 dl äppelmos
  • 2 dl sodavatten
  • Att smöra formen med:
  • mjölkfritt margarin
  • glutenfritt skorpmjöl eller finkrossade glutenfria naturella tacochips

Blanda ihop de torra ingredienserna  och tillsätt resten, tillsätt sodavattnet sist under försiktig omrörning. Har du inte flytande margarin, smält margarinet och låt den svalna något.
Häll smeten i en bröad form (ca 2 l) och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Låt tårtan svalna lite.

Hallonmousse

  • 5 dl hallon
  • 1 dl socker
  • 1 msk gelatinpulver
  • 2 msk vatten
  • 4 dl sojagrädde

Koka hallonen med socker i ett par minuter. Blanda 2 tsk gelatinpulver med 2 msk vatten och låt svälla i 5 minuter. Pressa hallonen genom sil om du vill slippa fröna, inte nödvändigt.  Smält ner gelatinet i den varma hallonblandningen. Låt svalna till rumstemperatur.
Vispa sojagrädden hårt. Blanda hallonen försiktigt ner (obs! blandningen får inte vara varm för då smälter grädden) i sojagrädden. Ställ en timme i kylskåpet. Garnera tårtan runtom med hallonmoussen. Du kan även dela tårtan och ha hallonmousse mellan delarna. Sojagrädde och några färska hallon på toppen kanske.

Foto Colourbox