Vi fick pengar till solresan

Vi fick möjligheten att vara en familj vilken som helst, säger Pernilla Johansson och syftar på sportlovsveckan som hon, maken Peter Samuelsson och barnen Hedwig och Alfred tillbringade på Kanarieöarna nyligen.
Resan kostade 20 800 kronor. Drygt hälften av pengarna, 12 000 kronor, kom från Astma- och Allergiförbundets Barnallergifond.

Alfred är 12 år och går i femte klass. Han vet inte hur det är att leva utan astma.
När han är inne i en bra period räcker det med att han morgon och kväll tar symbicort och ibland bricanyl.
Det är värre när han blir förkyld, och det blir han ofta vintertid. Då måste han använda en så kallad ailos laddad med ventolin, pulmicort och atrovent, och detta måste han fortsätta med i minst en vecka efter det att förkylningen gått över.
Och så är det trist att han är så allergisk mot hästar, för han kan inte åka och hälsa på sin farmor och sina kusiner. De har hästar allihop.
– Jag är aldrig med på släktkalasen, berättar Alfred när vi träffar honom i hans hem i Mjölby.
– Men pappa eller jag brukar ju vara hemma med dig då. Och sedan får du gå på McDonald´s i stället, inflikar mamma Pernilla.
– Hmm, säger Alfred och nickar.

Lillasyster också drabbad

Som om det inte skulle vara nog med astman och allergin visade det sig för två år sedan att Alfred har en tarmsjukdom som heter eosinofil duodenit. Den yttrar sig bland annat som diarréer och kraftiga buksmärtor. Ibland är det blod i avföringen. Medicin måste till för att hålla tarminflammationen i schack och det lutar åt att Alfred inte kan äta föda som innehåller mjölk eller ägg.
Lillasyster Hedwig är 9 år och går i tvåan. Hon har inte lika stora problem som Alfred men har förkylningsutlöst astma sedan hon var liten. Dessutom tål hon inte hasselnötter och hon är allergisk mot pollen. När det våras måste hon ta både näs- och ögondroppar.
– Och så har jag eksem, säger Hedwig. Som kliar.
–Torreksem, förtydligar Pernilla. Och när Hedwig kliar tillbaka blir huden lätt inflammerad. Tyvärr har hon också börjat reagera mot en del av de receptbelagda salvorna. Utslagen blir värre i stället för bättre. Just nu fungerar en hälsokostsalva bäst. Hon måste smörjas in varje dag, morgon och kväll.
Periodvis är familjen Johansson-Samuelssons vardag väldigt jobbig.
–Allt ”pyssel” med astman och allergierna tar ju så mycket tid, konstaterar Pernilla. Bland annat blir det mycket matlagning. Vi är också begränsade när det bjuds till fest. Ofta måste vi dela på oss. För Alfreds del har det inneburit att han har blivit ett riktigt hemmabarn. Det är ju här han har sin trygghet.

Som en vanlig familj

Har man en kämpig vardag kan det vara skönt att få komma bort ibland. Men det kostar pengar. För två år sedan upptäckte emellertid Pernilla Johansson att medlemmar i Astma- och Allergiförbundet kan söka bidrag ur Barnallergifonden för semesterresor utomlands.
– Vi är medlemmar sedan många år tillbaka. Jag gick in på förbundets hemsida och sedan följde jag bara de anvisningar som finns där.
Då, för två år sedan, ansökte Pernilla om ett bidrag för Alfreds räkning och fick 8 000 kronor. I år hänvisade hon även till Hedwigs besvär. Resultatet blev att familjen beviljades 12 000 kronor för att kunna tillbringa en vecka på Lanzarote på Kanarieöarna i februari. Det var 23 grader varmt i luften och 19-20 grader i vattnet. Som sommaren i Sverige när den är som bäst, med andra ord.
– Det betyder oerhört mycket för oss att kunna resa bort tillsammans och bara ta det lugnt. Vi får vara som en ”vanlig” familj, understryker Pernilla. Alfreds läkare hade dessutom sagt att han kunde få prova på att äta glass under den här veckan, så han var extra lycklig. Det är viktigt för honom att kunna göra det alla andra gör.

Finns pengar att söka

Förra året beviljades ett 40-tal ansökningar av Barnallergifonden.
–Men fler skulle ha kunnat få hjälp, säger Anneli Stenberg på Astma- och Allergiförbundet. Vi hade faktiskt pengar över.
Av någon anledning har antalet ansökningar sjunkit under senare år.
–Vi tycker att det är tråkigt. Vi vet ju att behoven finns. Just nu arbetar vi på att göra fonden mer känd och vår förhoppning är att vi framöver ska kunna dela ut mer pengar.
Skulle man trots allt få ett ”nej” när man söker bidrag ska man inte ge upp.
–Barnen och deras behov står i fokus när bedömningarna görs. Ibland kan ansökningarna komma i en klump och då är det de barn med störst behov som kommer i första hand. Konkurrensen kan se helt annorlunda ut vid ett annat tillfälle. Sök igen! uppmanar Anneli Stenberg.

Text CATARINA GISBY