Undviker ”spår av”

Att tillverka olika chipssmaker i samma fabrik låter riskabelt ur allergisynpunkt, men genom anpassad rengöring och smart planering kan det gå att producera livsmedel med allergihänsyn. Företaget Bjäre Chips har anpassat hela produktionsplanen utifrån vad som är bästa möjliga säkerhet ur ett allergiperspektiv.

– Bjäre Chips är den nyaste och modernaste chipsfabriken i Sverige, berättar vd Göran Nordander, inte helt utan stolthet. Sedan augusti 2018 tillverkas chipsen i en ny fabrik i Ängelholm, men sättet vi tillverkar chipsen på har varit detsamma sedan starten för sju år sedan, förtydligar han.
Företaget tillverkar ett antal chipssorter med olika smaksättningar i samma fabrik, vilket ofta leder till risk för kontamination och problem för allergiker, men storsäljaren som bara består av potatis, rapsolja och salt, behöver trots det inte märkas med “kan innehålla spår av”-märkning.

Ni tillverkar chips med gräddfil och ost i samma fabrik som vanliga salta chips. Behöver ni inte märka chipsen med information om det?

– Nej. Det behöver vi inte, säger Göran Nordlander. Det är bara det som står i innehållsdeklarationen som finns i chipsen. Det finns ingen annan tillverkning i vår lokal, så det är bara våra produkter och precis det vi håller på med för dagen som kan finnas i chipsen, och vi har extremt god kontroll i vår produktion. Därför innehåller inte chipsen spår av sådant som inte ska vara där.

Nystädat

Chipsen utan smaksättning tillverkas alltid i nystädade maskiner för att det ska bli allergisäkert, säger Göran Nordander, och det görs regelbundna uppföljningar för att se att städningen verkligen fungerar.

– Vi tillverkar chips sex dagar i veckan. Den sjunde dagen städar vi hela utrymmet till hundratio procent! Det tar fjorton timmar att städa vår lilla produktionslokal så omfattande. Fritösen rengörs minutiöst, och allt kembehandlas för att få en kliniskt ren yta. När vi har gjort detta har vi en särskild utrustning som vi kontrollerar vår städning med, för att dubbelkontrollera att det är helt rent. Utöver det har vi ett avtal med Anticimex som också följer upp vår städning. Det innebär att vi med jämna mellanrum skickar in de första påsarna vi gör på måndagen, efter städningen, till dem på analys. Detta gör vi för att säkerställa att våra påsar aldrig innehåller spår av någonting annat än det som står på förpackningen.

Anpassad plan

Utöver att införa en rigorös städningsrutin har företaget helt anpassat produktionsplanen till vilka allergen produkterna innehåller.

– Vi börjar alltid veckan med chipsen som bara är saltade. Då är maskinerna kliniskt rena och det finns ingen risk för kontaminering, förklarar Göran Nordander. Därefter görs chipsen med salt och vinäger. Först när dessa sorter är tillverkade görs chipssorterna som innehåller mjölkprodukter, till exempel gräddfil och ost. Självklart städar vi mellan dessa sorter också, men inte lika omfattande.

Anser du att en allergiker kan känna sig säker med era produkter?
– Ja,vi har aldrig haft något missöde. Och vi har dessutom svenska leverantörer för allt, så vi vet var allt vi använder kommer ifrån. Potatisen är från Skåne, vi använder svenskpressad rapsolja, kryddor från ett svenskt företag, och vi använder inga E-ämnen. Det som står på påsen är det påsen innehåller, säger Göran Nordander.

//

Text Susannah Elers Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php