Trädamm tvingar Bo att lägga hammaren på hyllan

Sedan några år tillbaka har snickaren Bo Hägg, 57 år, inte kunnat jobba på vintern. Hans astmabesvär gör det omöjligt för honom att arbeta inomhus, och vintertid finns det inte så många uppdrag ute i det fria.

– Jag står inte ut med att gå hemma en vinter till. Jag hoppas verkligen att jag ska hitta en lösning till dess, säger han.
Bo Hägg bor tillsammans med sin familj på en gård några mil norr om Linköping. Själva lantbruket är utarrenderat sedan många år, men gården kräver ändå viss skötsel. Det är alltid något som ska lagas eller målas.
– Jag stortrivs att bo på landet och ha möjlighet att jaga och fiska, berättar han.

Fått diagnos

För ett år sedan fick Bo Hägg veta att det är allt trädamm som han andats in under åren som snickare som ligger bakom hans astmabesvär.
– Jag blev utredd på arbets- och miljömedicin i Linköping, och det var där som läkarna kom fram till att jag är överkänslig mot trädamm, berättar Bo Hägg.
Han är glad över att ha detta på papper. Då blir det lättare att diskutera framtida lösningar med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, hoppas han.
– Det är svårt för mig idag att arbeta som snickare, och jag vill därför försöka ändra jobbinriktning eller kanske gå någon utbildning, säger Bo Hägg.
Ända sedan ungdomen har Bo Hägg arbetat inom byggnadsindustrin. Under en period arbetade han även som lantbrukare, men fick allergiska reaktioner av det mögeldamm som kan finnas i ladugårdsbyggnader. Som en följd av detta fick han 1994 diagnosen ”farmers lung”, eller tröskdammlunga som det också kallas.

Skyddet hindrar

I början av 1990-talet bestämde sig Bo Hägg för att bli egen företagare. Till att börja med arbetade han i ett snickarkooperativ, för att senare starta ett byggföretag med en handfull anställda. Efter ett antal år började han få astmabesvär på jobbet.
– Jag fick andnöd, pip i bröstet och hosta. Jag mådde bättre när jag använde andningsskydd, men det funkade inte i längden att använda skydd eftersom det inte går att jobba effektivt då, säger han.
Idag har Bo Hägg inga anställda, utan jobbar i par tillsammans med en annan snickare. Han sorterar bland uppdragen och försöker hitta jobb som är utomhus, vilket är lätt den här årstiden. Just nu bygger han en förrådsbyggnad vid Mantorps travbana.
– Jag tycker om att jobba. Därför känns det inte roligt att tänka på den kommande vintern. Visst kan jag vara ute i skogen eller jaga, men det ger inga pengar. Men det som jag nog mest fasar för är ensamheten, säger han.

Text Barbo Falk

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php