Törs jag äta sojasås om jag har celiaki?

I innehållsförteckningen på sojasås kan både vete, vetemjöl och kornmjöl nämnas som ingredienser. Ändå säger Livsmedelsverket att det går bra att äta sojasås om man har celiaki. Hur går det ihop? Och varför är inte rekommendationerna lika i alla länder?

Sojasås tillverkas genom att man jäser – fermenterar– sojabönor och rostat vete. Efter jäsningen utvinns sojasåsen genom att man skiljer vätskan från massan man fått, och sedan kryddas såsen för att få sin karaktäristiska salta smak.
När Livsmedelsverket 2007 analyserade tjugofyra sojasåser från Thailand, Malaysia, Kina, Japan, Brasilien, USA, Storbritannien och Nederländerna, för att se huruvida det finns gluten i sojasåser som har vete i innehållsförteckningen, kunde de inte hitta något gluten alls i de vanliga klassiska, tunna japanska och kinesiska sojasåserna, som till exempel Kikkoman Soja eller Mrs Chengs.
Det svenska Livsmedelsverket har därför gjort bedömningen att det inte bör vara någon risk för personer med celiaki att äta sojasås. Man behöver däremot tänka på att i andra asiatiska såser, där sojasås är en ingrediens, till exempel i hoisinsås, kan vete ha tillsatts till såsen även senare under tillverkningsprocessen, och de såserna kan alltså innehålla gluten.

Vad säger andra länder?

I många länder avråds människor med glutenintolerans från att äta sojasås. Det beror bland annat på att de flesta andra länder inte har gjort analyser av sojasås och istället baserar sina rekommendationer på vad som finns uppgivet i innehållsförteckningen. Eftersom vete står med som en av ingredienserna bedömer de då att sojasåser inte bör ingå i glutenfri kost. I USA gör till exempel FDA, United States Food and Drug Administration, bedömningen att sojasås visserligen i mätningar har haft lägre än 20 ppm gluten, men att det finns en osäkerhet i hur man ska bedöma testmetoderna av fermenterad mat, och de har därför valt att avråda människor med celiaki från att äta sojasås.

Källor: Livsmedelsverket, FDA,United States Food and Drug Administration, USA

Text Susannah Elers Foto Colourbox