Tips för resan
Planerar du en resa till solen eller snön? Här är lite tips på vägen!
Semester på modet
Namninsamlingar har startats, debattartiklar har skrivits – men ännu finns inga särskilda allergi-tågvagnar. För den pälsdjursallergiske finns dock djurfria platser att välja vid bokningen ombord på SJ:s tåg. Den med allvarlig matallergi bör ta kontakt med kundservice innan resan och även meddela personalen ombord, som ska informera övriga passagerare via utrop.
Intyg ombord
Glöm inte att fixa ett skriftligt läkarintyg att ta med i handbagaget tillsammans med dina mediciner, gärna i originalförpackning och med apoteksetiketter på. Kontrollera också innan med flygbolaget vad som gäller med till exempel kabinutrop vid nötallergi, specialkost och om det går att ta med egen mat.
Mat för alla
Det kan vara knepigt att hitta restauranger som serverar allergivänlig mat i en ny stad. ”Happy cow” är både en app och en sajt som listar kaféer, restauranger och butiker världen över som erbjuder veganska – och därmed mjölk- och äggfria – alternativ.
Listor med glutenfritt utomlands hittar du bäst på celiaki-förbundets hemsida i det land du ska till och tips på nötfria restauranger i ett antal svenska städer finns på Nötallergi.se.
Koll på pollen
Här i Sverige är det ett tag kvar till gräset blommar. Men ska du söderut – undersök pollenläget och fyll necessären med allergimediciner. På den europeiska sajten Polleninfo.org finns en Europakarta, där du månad för månad kan se vilket pollenslag som blommar på vilka platser.
Undvik dofter i tax-free
Ska du flyga men fasar för den massiva parfymdoften från taxfree-butikerna? Kolla upp om det finns vägar genom säkerhetskontrollen som inte leder ut i taxfree. Till exempel har Köpenhamns flygplats Kastrup en särskild allergipassage som tagits fram i samarbete med danska Astma- och allergiförbundet och som det är skyltat till efter kontrollen.
Hotell utan pälsdjur
För dig som vill ge och få tips på allergivänliga hotell och utflyktsmål finns Facebookgruppen ”Allergivänliga hotell runtom i världen” med 468 medlemmar.
Smidigare packning
Behöver ditt barn en nebulisator när förkylningsastman kör igång? En variant som går på batteri är betydligt smidigare att ha med på resan än en större variant som måste kopplas till ett eluttag för att fungera. Fråga barnets läkare om råd!