Tilda matchades med familjens hund

Familjens hundvalp skulle födas när som helst – då visade sig 12-åriga Tilda Björkman vara hundallergisk. Lösningen blev ett särskilt test som hjälpte familjen att hitta en hund som hon tål.

Tildas föräldrar kallar sig för inbitna hundälskare och efter att ha fått barn bestämde de sig för att skaffa en liten labradorvalp. Men när de tog med sig barnen Tilda och Aline, i dag 12 och 8 år, för att hälsa på hundmamman som då hade en kull valpar i magen, hände något som fick familjen att tänka om.
– Tilda hade reagerat mot gräspollen och lite grann mot katt tidigare. Nu blev hon plötsligt jätteprickig i ansiktet. Det kliade och vi förstod att det var nässelutslag som kommit av att hon träffat hunden. Det var en stor sorg, men vi insåg att vi var tvungna att ställa in hundköpet, säger mamma Marie Björkman.

Testade allergentyp

Familjen åkte hem och funderade och Marie Björkman började googla. Hon kom i kontakt med en uppfödare i Umeå, där familjen bor, av rasen labradoodle. Den kallades förr för en allergivänlig hundras.
– Uppfödaren var tydlig med att det inte finns några allergivänliga raser, men berättade att hon i samarbete med ett företag testade alla sina hundvalpar med ett nytt test som kunde mäta halterna av några av de allergen hundar utsöndrar från till exempel salivet, mjället och urinet.
Ett annat test mäter vilka komponenter i hundens allergen som den som är allergisk reagerar på. På så sätt kunde hon plocka ut lämpliga valpar.
Familjen bestämde sig för att prova. Tilda trotsade sin stickrädsla och genomförde testet. Sedan inleddes en nervös väntan, där ingen av de valpar som föddes i de nästföljande kullarna visade sig passa Tildas allergiprofil.

Ingen astma

När det till slut föddes en hundvalp som skulle kunna fungera låtsades föräldrarna att de bara skulle passa hunden åt uppfödaren under några veckor, för att barnen inte skulle bli besvikna om Tilda ändå skulle reagera och de behövde lämna tillbaka den.
Men det gick galant – barnen älskade hundvalpen och Tilda visade inga tecken på reaktion. Hunden, som fick namnet Minna, kunde flytta in i familjens hus till allas stora förtjusning.
– Som tur är har Tilda inte astma som många andra pälsdjursallergiker, utan reagerar framför allt med nässelutslag och rinnande ögon. Hade hon haft det – och visat symtom – hade vi blåst av allt med en gång.
I dag är Tilda och hunden Minna bästa vänner och sover till och med tillsammans. Hon och hennes syster leker med hunden när de kommer hem från skolan, lär henne tricks och går på promenader.

Kan ni känna oro för att Tilda ska utveckla allergi mot något annat allergen hos hunden?
– Ja, vi är medvetna om att allergin kan utvecklas. Men eftersom det funkar så pass bra nu och Tilda inte heller tycks ha någon allvarligare pälsdjursallergi har vi kommit fram till att det ändå är värt varenda sekund, eftersom det gör alla i familjen så lyckliga. Dessutom är vi fodervärdar och har möjlighet att lämna tillbaka henne.

Text Zandra Zernell Foto Privat

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php