Therese sa farväl till kortisonet

I nästan tio års tid använde Therese Norbäck kortisonkräm mot sina atopiska eksem. Men effekten avtog, huden blev allt känsligare – och var till slut så skadad att hon bestämde sig för att sluta helt.

Det började som för så många andra med atopiskt eksem – tidigt i livet. Therese Norbäck var bara något år när de första eksemen blossade upp. Hon hade sedan problem med bland annat böjveckseksem i ben- och armveck fram till tonåren, när eksemen försvann.
Men när hon var nitton år gammal kom eksemen tillbaka.
– Det började runt ögonen och på halsen, men ganska snabbt blev det värre och utslagen satte sig på hela kroppen. Jag gick till en hudläkare som skrev ut kortisonkräm och hoppades att det skulle hjälpa, berättar Therese Norbäck.
Hon flyttade till Linköping för att studera, men problemen fortsatte och eksemet blev allt mer besvärligt. Hon fick komma till en hudspecialist, som lät henne genomgå allergitester. Testerna visade inte på någon kontaktallergi – och nya kortisonkrämer skrevs ut.

En ond cirkel

Hon fick ett smörjschema där hon skulle smörja med kortison två gånger om dagen i sju dagar och sedan trappa ner. Men så fort hon slutade med krämen kom eksemen tillbaka och hon fick börja om igen.
– Det blev som en ond cirkel och jag upplevde att krämerna hade mindre och mindre effekt och att jag var tvungen att använda starkare och starkare krämer. Till slut fick jag kortison från grupp 4 – den starkaste – utskrivet där en pytteliten tub kostade cirka 600 kronor och bara räckte till en smörjning.
Therese fick prova behandling med ljusterapi, bad i kaliumpermanganat och krämen Protopic, men ingenting hjälpte mer än för stunden. Till slut erbjöd läkaren henne att ta cellgifter, metotrexat, men det tackade hon nej till.

Förstörde bröllopsresan

Hon fick då mer kortisonkräm utskrivet – och sedan eskalerade problemet fullständigt.
– Jag blev i perioder illröd på hela kroppen, huden var torr och hård och jag kunde knappt röra mig eftersom jag hade så ont. Jag fick också febersymtom och frös, trots att huden var het. När det var som värst var jag tvungen att sjukskriva mig från jobbet.
Ett av hennes jobbigaste minnen är från hennes och hennes mans bröllopsresa till Los Angeles år 2016. Redan på väg till flygplatsen hade hon börjat känna sig dålig och när de var framme kände hon sig sjuk, huden var illröd och hon fick frossa. De gav sig iväg och gjorde saker, men det var svårt att njuta fullt ut av resan.
Någonstans här började Therese Norbäck googla på nätet efter andra sätt att bota svåra eksem. Hon hittade berättelser från andra människor som uppgav att de blivit bättre först när de slutat med kortisonet – och gick även med i en Facebookgrupp för den här gruppen patienter.
På nätet läste hon om hur dålig huden kunde bli i början av avvänjningskuren, innan den blev bättre igen. Ändå bestämde hon sig för att prova.

Gick inte ut

Och det blev en mycket påfrestande tid.
– Jag blev precis så sjuk som andra hade beskrivit. Mitt allmäntillstånd var hemskt, det kliade konstant och huden var fruktansvärt röd och nästan lossnade på flera ställen. Under en period på ungefär tre veckor gick jag inte ens ut genom dörren.
Här är läkarkåren och forskningen inte överens med de personer som genomgår kortisonavvänjning om vad som egentligen orsakar de besvär personerna upplever efter att ha plockat bort preparatet. En naturlig effekt av ett underbehandlat eksem, menar många hudläkare, medan de som pläderar för kortisonavvänjning menar att det är hudens reaktion efter att ha vant sig vid kortisonet.
I dag har det gått tre år sedan Therese Norbäck slutade med kortison. Hon har hunnit få barn, är tillbaka på jobbet igen efter föräldraledigheten – och mår mycket bättre.
– Jag har fortfarande eksem, men det är långt ifrån så illa som det var då. Nu är eksemet hanterligt och går att leva med. Det täcker inte hela kroppen, utan flyttar runt lite och går att hålla i schack enbart med mjukgörande. Men huden är fortfarande väldigt tunn.
Efter avvänjningen har hon ändrat sin kost och äter inte gluten. Hon har också märkt att huden blir sämre när hon fått i sig socker och alkohol.

Många läkare menar att det går att undvika biverkningar med kortisonkrämer om de används på rätt sätt. Hur ser du på det?
– Jag vet inte, jag upplever att jag har följt de smörjscheman jag fått men att problemen eskalerat ändå. Om man använder kortison år efter år är det väl klart att huden blir tunn och skör, kan jag tycka, det handlar ju ändå om ganska starka krämer.
Hon tycker inte heller att det verkar finnas ett intresse av att ta reda på de underliggande orsakerna till eksem.
– När jag blev gravid försvann alla eksem helt, jag hade ingen klåda, ingenting. Men efter födseln var det som att trycka på en knapp och allt kom tillbaka. Hur kommer det sig? Det borde forskas mer om orsaker. Läkarna är så fokuserade på att skriva ut kortison att de inte pratar alls om till exempel kost eller annat som kanske kan påverka.

Namn: Therese Norbäck
Ålder: 31 år
Bor: I Valbo utanför Gävle
Familj: Man och ett barn
Gör: Jobbar i butik

Text Zandra Zernell Foto Pernilla Wahlman

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php