Stora skillnader på vaccinkarta

Möjligheten att få allergivaccination är väldigt olika beroende på i vilket landsting man bor.

Riksgenomsnittet för allergivaccinationer är tolv behandlingar per 10.000 invånare. Halland är det landsting där vaccinationsfrekvensen är ojämförligt högst, där utfördes 32 behandlingar per 10.000 invånare. Det är runt åtta gånger fler behandlingar per invånare än i Jämtland och Gävleborg, de landsting där frekvensen är lägst.
Företaget ALK Abelló har för tidningen Dagens Medicins räkning beräknat hur många individer i respektive landsting som hösten 2009 fick allergivaccination. Siffrorna bygger dels på uppgifter om patientantal från olika allergimottagningar, dels på försäljningsstatistik för det orala vaccinet Grazax. ALK Abelló är ensamt på marknaden för allergivaccinationer.

Förbättrad livskvalitet

Allergivaccination, också kallad hyposensibilisering eller specifik immunterapi, kan ge en förbättrad livskvalitet till patienter som inte blir hjälpta av mediciner. Behandlingen består av injektioner under huden, regelbundet under tre till fem år. Den utförs av tränad personal på grund av risken för överkänslighetsreaktioner. En full behandling kostar mellan 44.000 kronor och 55.000 per patient.
Grazax är vaccin i tablettform som patienten kan ta själv. Det finns än så länge endast för gräspollenallergi.