Stor efterfrågan på luftrenare

Pollensäsongen är i full gång och med det ökar efterfrågan och försäljningen av luftrenare.

Under de senaste åren har Elgiganten sett en dramatisk ökning på efterfrågan och försäljning av produkter som förbättrar inomhusklimatet; förra året var efterfrågan på luftrenare tre gånger så hög som året innan. Även försäljning av luftavfuktare har ökat kraftigt, uppger elektronikkedjan.
Normalt sträcker sig pollensäsongen från mars till augusti och olika sorter blommar vid olika tidpunkter. Just nu är det till exempel mycket höga halter av björkpollen i södra delen av landet medan det i mellersta delen är sälg och viden som dominerar. Och även om årets säsong inte ser ut att bli fullt lika kraftig som först befarades, är det många som har allergiska besvär och kan behöva förbättra sin inomhusmiljö.

Rekommenderade luftrenare

Astma- och Allergiförbundet rekommenderar luftrenare framför allt om man bor i hus med självdrag, där det inte finns filter i ventilationssystemet som tar hand om pollen och föroreningar. Luftrenaren fungerar då på så sätt att den avskiljer pollen och renar även luften från bland annat damm och bakterier.
– Luftrenaren ger bäst effekt i det rum den är placerad i, men det betyder inte att du behöver ha flera stycken. Min rekommendation är att man använder den i det rum man befinner sig mest i, som exempelvis sovrummet, säger Elgigantens Andree Ekström i ett pressmeddelande.

Tips i pollentider

Andra åtgärder för att förbättra inomhusmiljön i pollentider är enligt Astma- och Allergiförbundet att hålla fönster och dörrar stängda (vädra istället på natten), använda dammsugare med filter som avskiljer pollen och andra fina partiklar och att fukttorka golv och andra ytor. Det är också bra att skölja håret innan man går och lägger sig, byta kläder när man varit ute samt torka kläder inomhus.

Lista på rekommenderade och Svalanmärkta luftrenare och dammsugare.

Dagsaktuella pollenhalter.

Text Louise Cederlöf Foto Colourbox