Snack om smink

I tidiga tonåren börjar många använda smink och färga håret. Det ökar risken för allergier. Men föräldrar har dålig koll på riskerna visar en rapport från Konsumentföreningen Stockholm. Allergia träffade högstadietjejerna Alva, Maja och Smilla, för att höra hur de själva tänker kring smink och hårfärg.

Alva Södling, Maja Bockner och Smilla Ubbe går i åttonde klass. De har färgat håret en eller flera gånger och använder smink varje dag.

Hur gamla var ni när ni började sminka er?
Alva: Jag började sminka mig tidigt, i trean tror jag, med mascara och sånt där. Jag sminkade mig varje dag innan jag gick till skolan. Jag tror att det var för att jag ville känna mig lite äldre.
Smilla: Jag kommer ihåg att jag kom hem till dig flera gånger och du sminkade mig. Då tyckte jag att det var jättecoolt med smink.
Maja: Första gången som jag sminkade mig var när jag skulle ha kalas, då hade jag knallblå ögonskugga. Mamma tyckte att det var för mycket så hon tog bort det på en gång. Sen har jag inte använt så knalliga färger efter det, det var nog inte så snyggt. Jag använde mascara någon gång ibland i fyran, i femman blev det lite mer och sen lite mer. Det blev inte någon hastig förändring.
Smilla: Jag började med mascara i slutet av sjuan, och nu i åttan med eyeliner och ögonskugga också. Jag fick inte sminka mig tidigare. Mina föräldrar tyckte nog inte att jag skulle dölja mitt utseende, men jag tycker bara att smink framhäver det.
Alva: Det fanns föräldrar till mina klasskompisar som tyckte det var dåligt att jag började sminka mig så tidigt, men mamma tyckte att jag borde få göra det jag vill, hon hade inget problem med det. Men egentligen vill hon att jag ska använda ekologiska produkter, men jag brukar köpa själv och då blir det från till exempel Kicks.
Smilla: Mina föräldrar har haft jättemycket synpunkter på vilket smink jag använder. Det måste alltid vara ekologiskt smink och hårfärg. Jag använder bara ekologiskt, mest för att mamma vill det, men också på grund av allt hon har berättat – att det kan vara hormonstörande och att man kan få allergiska reaktioner, och jag vill inte bli allergisk.

Färgar ni ofta håret?
Alva: Jag vill färga mitt hår hela tiden, jag tycker att färgen försvinner jättefort. Och ibland vill jag ha förändring, det blir bara tråkigt att se likadan ut dag efter dag. För några helger sedan sov några kompisar över och då färgade vi håret med hennafärg. Mina två kompisars hår blev orange och mitt blev guldigt och jättefult. Dagen efter färgade vi över det med vanlig brun hårfärg. Det ska jag aldrig göra om, aldrig mer hennafärg.
Smilla: Men jag har färgat håret med en jättebra ekologisk färg och den färgen har hållit bra.
Maja: Jag kanske kommer att kolla mer på ekologiska produkter framöver, men de är nog dyrare och då köper jag inte dem. Om det skulle kosta lika mycket som andra produkter skulle det nog vara fler personer som köpte dem.

Varför är det så viktigt att sminka sig och färga håret?
Maja: Om det kommer en snygg kille kanske, haha. Alltså, jag känner mig finare med smink.
Smilla: Jag tycker om att ögonen syns och de gör de mycket tydligare om man har svart runt dem. Det är ett sätt att uttrycka sig också, igår gick jag till skolan med rinnande mascara. Jag hade målat så att det skulle se ut som jag hade gråtit på ena ögat.
Maja: Smilla är väldigt konstnärlig av sig. Jag tycker att det är coolt när man står för den stil man har och inte bara har en stil som alla andra. Smink kan också berätta vem man är. Det är coolt när man visar vem man är.

Hårfärg kan vara väldigt allergiframkallande och risken är större ju tidigare man börjar och ju oftare man färgar, är det något ni oroar er över?
Alva: Nej, men jag har märkt att håret är jätteslitet, så nu är jag lite rädd att det nästan ska ramla av. Men att man skulle kunna få en allergisk reaktion, sådant tänker jag inte på.
Maja: Jag tycker att det är ganska tydligt att hårfärg kan vara allergiframkallande, det står det i bruksanvisningen. Jag vet att det finns risker med att använda smink och färg, men det är inget jag tänkt på så mycket, man bara kör. I den här åldern kanske man bara tar det som det kommer och tänker inte på hur det kommer att bli sen. I alla fall inte jag.

Så tänker tjejernas föräldrar

Hur tänker föräldrar kring skönhetsprodukter och risker? Vi frågade Smillas, Alvas och Majas föräldrar om deras funderingar kring döttrarnas sminkvanor.

Isabella Södling Augustsson, mamma till Alva Södling:
– Jag försöker få henne att välja bättre alternativ, men när hon köper själv köper hon det hon har råd med. Ända sedan Alva var väldigt ung har hon varit intresserad av vackra saker överhuvudtaget, men att färga håret har hon fått göra det senaste året. Hon vill färga ofta, men jag tycker att det måste gå några månader mellan gångerna. Jag tror inte att det är bra för någon med så mycket kemikalier. Men jag tror att föräldrar behöver mer information om det här.

Leo Eskelinen, pappa till Maja Bockner:
– Varken jag eller Majas mamma har nog haft några större farhågor. Vi har pratat om god hygien innan man tar på smink och att tvätta bort smink noga. När det gäller nya kläder brukar vi alltid tvätta dem innan de ska användas så att kemikaliska ämnen ska försvinna, men när det gäller hårfärg har vi inte pratat om allergiriskerna, det känns som om hårfärg har fallit lite utanför konstigt nog. Jag tycker att det skulle vara tryggt om det fanns någon typ av märkning på förpackningar som visar att de till exempel inte innehåller starkt allergiframkallande ämnen.

Elisabeth Ubbe, mamma till Smilla Ubbe:
– Vi är inte så förtjusta i smink i vår familj, men Smilla är det och då tycker jag att det är viktigt att hon använder ekologiska produkter och att de inte innehåller hormonstörande ämnen. Det är betydligt dyrare så jag köper det åt henne. Jag tror att det generellt finns en stor okunskap om riskerna och att människor i Sverige lever med en falsk idé om att det som säljs här är kontrollerat och okej. Men det stämmer ju verkligen inte.

Föräldrajuryn om barn, smink, hud- och hårvård

Det är okej att barn börjar sminka sig och färga håret på högstadiet. Det tycker de flesta föräldrar, enligt en rapport från Konsumentföreningen Stockholm. Föräldrarna har bristande kunskaper om allergiriskerna.
Vad har föräldrar för tankar kring risker med smink, parfym eller hud- och hårvårdsprodukter som deras tonåringar använder? Det ville Konsumentföreningen Stockholm ta reda på och frågade 1100 föräldrar. Resultatet blev rapporten ”Föräldrajuryn om barn, smink, hud – och hårvård”.
Den visar bland annat att lite mer än hälften av föräldrarna tycker att det är okej för deras barn att färga håret med permanent hårfärg i högstadiet. Samtidigt ökar utvecklingen av allergier kopplade till hårfärgningsprodukter.
– Att man ska akta sig för att börja färga håret med permanenta hårfärger i tidig ålder verkar vara okänt för många föräldrar, säger Louise Ungerth, chef för Konsument & Miljö, Konsumentföreningen Stockholm.

Risken för allergier ökar ju tidigare och oftare man använder produkterna. I Danmark varnar därför Miljöstyrelsen 13-16 åringar i en kampanj för att börja sminka sig, använda parfym och färga håret. Svenska myndigheter går inte ut lika aktivt med samma information.
– Nu förutsätter vi att också svenska myndigheter arbetar för att uppmärksamma fler föräldrar och barn på risker med att börja färga håret i tidig ålder, något som blir allt vanligare, säger Louise Ungerth.
Rapporten visar också att 63 procent av föräldrarna tycker att det är okej att barnen börjar sminka sig när de börjar högstadiet. Den främsta anledningen till att man inte tycker att barn ska sminka sig för tidigt är att ”barn ska få vara barn” och att de inte ska fokusera för tidigt på utseendet. Nio av tio föräldrar håller med om det. Endast sex procent tycker att den ökade allergirisken är den främsta orsaken.

Skönhetsprodukter och allergi

Det är vanligt att permanenta hårfärgningsmedel innehåller starkt allergiframkallande ämnen. En undersökning av 122 vanliga hårfärgningsprodukter som gjorts på Karolinska Institutet visade att 120 innehöll starka eller extremt starka allergiframkallande ämnen.
Inom EU har det från och med november 2011 införts skärpta regler för varningstexter på hårfärgningsprodukter, med information om att produkterna inte bör användas av barn under 16 år.
Konserveringsmedel och parfymämnen i till exempel hudkrämer och kosmetika kan orsaka allergi.
Vissa konserverings- och parfymämnen misstänks också vara hormonstörande.
Vissa ämnen i skönhetsprodukter är ofarliga när de uppträder ensamt, men forskarna har dålig kolla på vad som händer när de blandas, den så kallade cocktaileffekten.
Miljömärkta och certifierade produkter är oftast ett bättre alternativ. Och parfymfria.

Text Maria Hagström

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php