Ska vi ta en bit mat?

På väg hem efter jobbet ringer en vän och vill att vi ses över en bit mat. Det vill jag förstås gärna. Vi väljer restaurang efter vilken som har finast uteservering och utsikt över sommarstockholm. Mysigt!
När Niklas Olin väljer restaurang är det andra kriterier som gäller. Kan han äta något som finns på menyn, eller är personalen intresserad nog för att hjälpa till att byta ut det han inte tål? Urvalet minskar raskt. Allergia har följt med Niklas och några kompisar ut för att se vilket bemötande och vilken mat har får (sid 16).
Det här är en tillgänglighetsfråga för matallergiker som är lika viktig som rullstolsramp in till restaurangen för den som behöver det. Därför drar Astma- och Allergiförbundet tillsammans med Sveriges Hotell-och Restaurangföretagare igång ett projekt som ska utbilda restaurangfolket i hur de serverar säker mat till allergiska gäster.
Tipsa din favoritkrog om att utbildningen finns och håll ögonen öppna efter certifierade matställen.

Text Annika Olsson