Simskola i klorerat vatten

Även om huden blir sämre av klorerat vatten är det nödvändigt att lära sig simma. Ofta är försämringen bara tillfällig och den långsiktiga eksemprognosen påverkas inte, enligt överläkare Mikael Alsterholm.

Att kunna simma är en nödvändighet och ofta lär sig barn att simma i en klorerad bassäng. Det finns egentligen inte så mycket forskning om kopplingen mellan eksemförsämring och klor, men många föräldrar har erfarenhet av att barnets eksem försämras av klorvattnet. Mindre, experimentella studier har visat att en viss koncentration av klor kan försämra hudens förmåga att binda fukt hos personer med hudsjukdom.

– Ett grundproblem för atopiker är att huden inte binder tillräckligt med fukt och fett. Vistelse i vatten triggar eksem eftersom huden torkas ut. Klor skulle kunna förstärka fuktförlusten även om studierna är för små för att vi ska kunna dra slutsatser av dem, säger Mikael Alsterholm, överläkare för dermatovenereologi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tillfällig försämring

För att ge huden så bra förutsättningar som möjligt att binda fukt är det viktigt att smörja med mjukgörande krämer, såväl på morgonen innan ett bad som efteråt.

– Man behöver vara noga med att återföra fukt och fett till huden för att stärka hudbarriären.

Samtidigt är det viktigt att veta att en eksemförsämring i samband med bad oftast bara är tillfällig. Det varken skadar eller försämrar den långsiktiga eksemprognosen.

– Huden blir inte sämre på sikt av att bada. När man tar bort triggern, det vill säga badar mindre, brukar huden bli bättre.

Den atopiska triaden

Sjukdomarna i den atopiska triaden, astma, allergi och eksem, hör ihop och påverkar varandra. Den som har en av dem har ofta också någon av de andra två. Men även om ett barn har astma eller allergi så kommer det klorerade vattnet inte att utlösa eksem hos den som inte tidigare haft problem med huden. En enskild faktor utlöser inte hudproblem.

– De flesta eksem debuterar vanligtvis tidigt, ofta redan det första levnadsåret och som förälder vet man troligen om barnet har känslig hud eller inte. Om barnet inte har problem med huden behövs inga mjukgörande krämer i förebyggande syfte.

Ovanlig allergi

För ögat kan känslig hud och kontaktallergi yttra sig på samma sätt, det vill säga genom eksem och hudrodnad. Men allergi och hudirritation orsakas av olika mekanismer och klorallergi är väldigt ovanligt. Merparten av eksemen triggas igång av annat än kontaktallergi.

– Därför tycker jag att man kan vara lugn med att en försämring efter bad inte är en allergi. Men behöver inte söka vård utan kan behandla huden med mjukgörande kräm. Barn som får lätta besvär, såsom rodnader som snabbt går över, behöver ingen behandling alls.

Oundviklig trigger

För den med känslig hud gör det troligen ingen skillnad om simning tränas i ett klorerat bad, salt- eller sjövatten. Det innebär hursomhelst en vattenkontakt som kan trigga eksem.

– Men livet är fullt av triggers som man inte kan undvika helt och hållet. Även om huden tillfälligt försämras är det viktigt att kunna simma.

Text Angelica Berg Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php