Simon kom över reserädslan

Han var 30 år när han äntligen vågade sig på en utlandsresa. Men när Simon Andersson väl tog klivet släppte rädslan. I dag är ett av hans stora intressen att upptäcka nya platser för ”livet är för kort för att inte uppleva världen”.

Han böjer sig fram och sträcker över ett papper som svar på frågan om vilka allergier han har. Där finns arton födoämnen uppspaltade som Simon Andersson varit allergisk mot sedan födseln. Fisk, soja, mjöl, råa morötter, baljväxter och jordgubbar är några exempel. Värst reaktion får han av mjölk, ägg och nötter.
– Får jag i mig mjölk då sväller jag upp, först i munnen, sen i halsen. Som värst har hela mitt ansikte svullnat upp som en fotboll. Då var det bara akuten på en gång för att få kortison och adrenalin.

Kortare resor

Under uppväxten spenderade Simons familj merparten av sina semestrar på sjön eftersom hans pappa hade ett stort seglarintresse. Det blev även några resor runt om i Norden, men aldrig längre bort än så. Det var aldrig uttalat att det berodde på Simons allergier, men ju äldre han blev desto mer började en föreställning få fäste om att allergierna inte gick att kombinera med utlandsresor. Trots drömmar om att upptäcka världen var rädslan för stark. Men när en gammal studiekamrat tillfälligt jobbade i Chicago bestämde sig Simon, som då var 30 år, för att åka över och hälsa på.
– Min tröskel var alldeles för hög innan, jag trodde inte att jag skulle överleva en utlandsresa. Jag tänkte saker som att ”det kommer inte finnas någon mat som jag tål” eller ”hur ska jag förklara mina allergier?”. Men när jag väl tog klivet så släppte rädslan och idag är min tröskel väldigt låg. Visst måste jag alltid vara noggrann, men min försiktighet har trubbats av, jag vågar mycket mera nu.

Världen öppnade sig

Efter resan till USA öppnade sig världen för Simon och han gör mellan två till fyra utlandsresor varje år. I november förra året reste han till San Francisco och Hawaii och i juni blir det en veckas All Inclusive i Side, Turkiet. Hemma i hallen sitter världskartan uppe där Island, Gambia, Thailand, USA och Jamaica bara är några länder som försetts med knappnålar.
– Jag gillar USA, det finns så himla mycket att upptäcka där eftersom det är ett så stort land. Sen älskar jag Thailand, det är otroligt bra människor där och jag älskar värmen!

Säkra kort

Att det skulle finnas en större oförståelse och okunskap kring allergier utanför Sveriges gränser tycker Simon är en gammal föreställning. Hans upplevelse är att medvetenheten kring allergier har ökat de senaste åren, idag är till exempel hotellbuffér noga uppmärkta med allergener. Han har aldrig haft några större problem med att göra specialbeställningar på till exempel restauranger.
– Ute på restaurang beställer jag ofta ris och biff, jag kör på standardsaker som jag vet fungerar sedan innan. Visst är det enformigt, men jag har ätit enformigt hela livet. För mig är upplevelsen av nya städer och platser mycket viktigare än maten.

Inte riskfritt

Men vid två tillfällen har Simon fått i sig något utomlands som orsakat en allergisk reaktion. Den ena gången var i Thailand då den grillade kycklingen han köpt med sig till hotellet fick läpparna att svullna upp. Tack vare kortisontabletter fick han kontroll på reaktionen. Den andra gången var i Gambia på resans sista kväll.
– Jag såg på när kocken stekte på köttet utomhus på en stekhäll. Det såg ut att bara var olja och kött så jag testade lite grann, men kände ganska snart att det började klia. När läpparna svullnade upp var det bara att springa till hotellrummet och trycka i sig Betapred. Den gången blev jag rätt orolig för vi bodde långt ifrån sjukhus, men jag lyckades häva reaktionen och kunde flyga hem nästa dag.
Trots incidenterna har rädslan inte fått nytt fäste, frihetskänslan som resandet ger väger tyngre. För Simon är resandet ett sätt att se saker med egna ögon, ”för att själv ta reda på om Hawaii verkligen är ett paradis”. Men bakom drivet att se och uppleva världen finns också insikten om att livet är kort.
– 2014 drabbades jag av cancer. I dag är jag frisk, men det har gjort mig medveten om att jag inte kommer leva för evigt. Därför har jag ökat tempot drastiskt för att hinna med allt det jag vill uppleva i livet.

SIMONS RESTIPS

  • Om rädslan är riktigt stark – satsa på att resa till länder där du kan språket.
  • Skriv ut översättningskort på nätet med de saker du kan äta och de du inte tål.
  • Boka flighter med så sena avgångar som möjligt för att minska beroendet av mat. Framförallt inför hemresan då man inte har samma möjlighet att ordna med medhavd mat som man har inför ditresan.
  • Boka direktflyg för att minska flygtiden. Vid mellanlandningar kan det vara knepigt att hitta bra mat på flygplatser.
  • Ta med egen mat på flygresan. Jag skulle aldrig våga lita på förbeställd specialkost och riskera en allergisk reaktion i luften. Inför längre resor brukar jag ta med mig mat som kan ätas kall, som pasta, mackor och grönsaker.
  • Res med husbil eller hyr lägenhet via till exempel via Airbnb för att ha tillgång till eget kök.
  • All Inclusive brukar fungera bra, flera resebolag (Ving, Tui m.fl.) har numera personal som är utbildad kring allergier.
  • Ha alltid med dig akutmediciner ifall något skulle inträffa och skaffa reseförsäkring hos ditt försäkringsbolag.
  • Om du får in mat som du känner dig osäker på, ät den inte, lita på din magkänsla.

Namn: Simon Andersson
Ålder: 45 år
Bor: Västerås
Gör: Administratör på Svenska Kyrkan
Familj: Mor och bror
Allergi: Arton födoämnesallergier, bland annat mot ägg, mjölk, nötter och fisk. Även astma och eksem.

Text Audrey Erath Foto Henrik Mill

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php