Goda råd inför semesterresan

Planera så noggrant du kan. Det är allergiläkaren Nils E Erikssons bästa råd för en lyckad semesterresa.

En semesterresa kan i bästa fall innebära att du åker till en allergenfriare plats och blir förbättrad. Å andra sidan kan själva resan och resmålet innebära att du utsätter dig för mer allergen och mår sämre.
För den som har astma och allergi finns det en hel del att fundera på i förväg för att inte riskera att resan ska bli misslyckad, eller till och med livsfarlig. Det gäller frågor om inomhus- och utomhusallergen, maten, medicinerna och själva resan.
Du bör i förväg ta reda på så mycket du kan om platsen dit du ämnar resa. Researrangören eller i vissa fall ambassaden kan kontaktas för information.

Själva resan

Patienter med allergi eller astma kan få besvär på grund av exponering för allergen eller ospecifika luftvägsirritanter i flygplan, bussar, tåg och spårvagnar.
Dofter från medpassagerare kan vara ett stort problem, likaså förekomst av pälsdjur ombord. Dessutom kan det finnas katt- och hundallergen i säten och golvdamm. En del av dessa exponeringar går inte att undvika. Den som riskerar att reagera i sådana situationer bör före och under resan premedicinera, respektive öka dosen av sin dagliga medicinering, för att slippa problem.
Den som reser i egen bil under pollentid bör tänka på att utomhuspollen kan komma in i bilen via luftintaget. Om man inte har ett bra filter bör man då stänga av luftintaget.
Det har varit vanligt att personalen på flygningar delar ut jordnötter till passagerarna. När dessa öppnar sina påsar blir en del jordnötsallergen luftburet, och passagerare som har en uttalad jordnötsallergi kan råka ut för allvarliga reaktioner.
På senare år har många flygbolag, bland annat SAS, bytt ut jordnötterna mot mindre allergena produkter i de snacks man bjuder på. Den som är extremt känslig för något födoämne bör för säkerhets skull i förväg höra med resebyrån eller flygbolaget vad som gäller. Som matöverkänslig resenär kan man även vid mindre uttalad allergi ställa krav på transportföretagen. Vid såväl flyg- som tågresor, där det serveras mat, kan man i förväg meddela vad man inte tål, så att man får en lämplig måltid.

Pollen

Pollenallergiker som har möjlighet att välja restid och resmål med hänsyn till förekomsten av pollen bör förstås ta reda på hur situationen är i olika regioner. Se listor nedan för det, samt för internetadresser till aktuella pollenrapporter i hela världen. Det kan också vara bra att veta vad våra vanligaste pollenallergen heter på olika språk. Några vanliga allergiframkallande växters benämning på ett antal språk hittar du också längre ned i texten.

Bo på hotell

Husdammskvalster utgör problem för många allergiker. Förekomsten av sådana spindeldjur är mycket olika i olika regioner. Kvalstren fordrar en viss relativ fuktighet. Oftast är det lägre fuktighet i kontinentala regioner än i kustnära regioner och lägre fuktighet på högt belägna platser än vid havets nivå. Längs Australiens kuster har uppmätts mycket höga kvalsterhalter.
Om du för din semesterresa väljer en varm och torr region, som borde vara fri från kvalster, bör dock observeras att även i sådana regioner finns risk för kvalsterförekomst i byggnader med luftkonditionering.
När man beställer hotellrum kan man be att få sova i ett rum som är så väl ventilerat som möjligt och utan heltäckningsmattor. Ur kvalsterallergikerns synpunkt är det ofta sämre i källare än i ett rum ovan markplanet. Den som misstänker att det kan finns kvalster i sängen gör klokt i att öka på astma-/allergimedicineringen i förväg. Man kan också ta med sig så kallade kvalstertäta lakan och kuddvar.
Om man bokar hotell via Internet kan man ofta hitta bra information om tillgången på rum som är rökfria, rum utan heltäckande mattor och rum där pälsdjur inte är tillåtna.
Kackerlackor träffar man på framförallt i tropikerna men de finns i hela världen. Många skandinaviska allergiker har positiva allergitester för kackerlackor. Reaktionen kan bero på korsallergi med husdammskvalster
Pälsdjursallergen kan man råka ut för i lokaler där det tidigare funnits katter. Kattallergen kan finnas kvar länge efter det man haft katt i huset.
Städningsrutiner liksom inredning på det hotell man väljer, har naturligtvis betydelse för om man ska råka ut för olika inomhusallergen. Tag om möjligt reda på i förväg hur hotellets standard är ifråga om städning.

Se upp med maten

Överkänslighet för mat kan utgöra ett problem vid resor till främmande länder. De födoämnen som oftast utlöser allergiska besvär hos oss nordbor är sådana som korsreagerar med björkpollen: nötter, äpple, kiwi, stenfrukter (körsbär, persikor, plommon, mandel med mera) och jordnötter. Även allergi mot skaldjur är vanligt. Ett problem för den födoämnesallergiske är att allergenen kan vara ”dolda” – det framgår inte av menyn att ett visst allergen ingår. Nötter och jordnötter kan ingå i diverse bakverk liksom i godis och glass. Valnötter ingår till exempel i Waldorfsallad. Några andra exempel på rätter som innehåller vanliga allergen ges nedan.

Vaccinationer

Ibland undrar en allergisk resenär eller förälder till allergiskt barn om man vågar ta rekommenderad vaccination; man kanske är allergisk mot vaccinet? I regel kan man ge lugnande besked. Speciella regler gäller dock två patientgrupper:
Personer som har en påvisad specifik allergi mot någon vaccinkomponent; ofta gäller det äggallergiker.
Personer med uttalad allergi, som tidigare reagerat med anafylaktisk chock eller andra svåra symtom i samband med vaccinationer utan att specifik allergi kunnat påvisas mot någon komponent i det som injicerats.
Resenärer som tillhör någon av dessa grupper, bör få remiss till allergolog för bedömning av eventuell vaccinering.

Mediciner

Tänk igenom ordentligt så inga viktiga mediciner glöms hemma: tabletter, astmainhalatorer, näs- och ögondroppar, injektioner. Tänk såväl på de regelbundna medicinerna som de som kan behövas i akuta situationer. Den som riskerar råka ut för anafylaktiska reaktioner ska förstås ha med sig adrenalin, kortisontabletter och ett antihistaminpreparat.
Adrenalinlösning i autoinjektorer tål inte stark värme och måste förvaras i temperaturer under 25 C. Den som reser till tropiska länder bör överväga att ha med ett kylfodral för adrenalinet (hittas till exempel på www.romalore.com).
Sedan 2006 gäller nya regler inom EU för säkerhetskontroll vid flygning. Reglerna finns på Luftfartsstyrelsens hemsida.
Krämer och flytande vätskor får man bara ta med i handbagaget i en genomskinlig plastpåse. Den ska gå att återförsluta och får innehålla högst 100 ml i varje förpackning. Medicin är undantaget från regeln, den behöver inte ligga i plastpåsar. Men kom ihåg att packa flytande mediciner så att du lätt kan visa upp dem vid säkerhetskontrollen på flygplatsen.
Alla mediciner ska förvaras i originalförpackningar. När man hämtar ut medicin inför resan, bör man på apoteket be att få namnetiketten fastsatt till exempel direkt på hylsan för adrenalinpennorna Epipen eller Anapen.
För att undvika problem vid säkerhetskontroller kan det vara klokt att ha med sig ett läkarintyg som visar att man i en akutsituation kan behöva de mediciner som finns i handbagaget.
Receptbelagd medicin får man ta med i handbagaget så mycket som man behöver under hela sin bortavaro. När det gäller receptfri medicin i handbagaget får man i första hand ta med det som behövs under själva flygresan. Du kan dock ta med dig receptfri medicin för hela din bortavaro om du är osäker på om du kan köpa produkten på resmålet och/eller din receptfria medicin, inklusive linsvätska, bara finns i större förpackningar. Ta inte med större förpackning än nödvändigt.
Tänk på att säkerhetskontrollanten kan göra stickprov på flytande mediciner som du har med i handbagaget. Du kan då bli ombedd att smaka av vätska alternativt stryka lite vätska på handen.
Begränsningarna gäller medicin i vätskeform. Tabletter, pulver och så vidare omfattas inte av reglerna.

Vård utomlands

Det kan bli aktuellt att söka läkare eller få sjukhusvård på semesterorten. Man bör därför ta med sig en förteckning över de mediciner man ordinerats, liksom de rekommendationer som den egna läkaren lämnat för åtgärder vid försämring av till exempel astman.
Vid resor i Europa bör man från sin försäkringskassa skaffa sitt European Health Insurance Card (EHIC), som gör att man får vård till reducerat pris eller helt gratis i de flesta europeiska länder.

Språkhjälp

Det är förnuftigt att ta reda på vad relevanta allergen heter på landets språk. Frasen ””Jag är allergisk mot…”” är bra att kunna på landets språk, se nedan.
Den födoämnesallergiske bör dessutom kunna förklara vad den är allergisk mot. Man bör ha med sig ett översättningskort om sin allergi på landets språk att till exempel visa upp för restaurangpersonal.
Medlemmar i Astma- och Allergiförbundet kan skriva ut ett allergikort gratis. Man kan där skriva ut sitt allergikort med de födoämnen man är allergisk mot översatt till 30 olika språk.
Det finns även kommersiella hemsidor med liknande service, till exempel www.selectwisely.com. Där får man betala för översättningen. Från Celiakiförbundet kan deras medlemmar beställa översättningskort när det gäller gluten, mjölk och soja.
Om det inte går att finna namnet på födoämnet som man är allergisk mot, kan man istället ta med sig en bild på det.

Tänk efter före. De flesta problem kan med god planering bemästras. För den allergiker som tänker efter före, kan semesterresan bli perfekt.

Viktiga pollenallergen i olika regioner

Region Viktiga pollenallergen
Norden Björk
Central- och Östeuropa Gråbo, ragweed
Medelhavsområdet Gräs, parietaria, oliv, cypress
Nordamerika Ragweed, gräs, mållor
Sydamerika Gräs
Afrika Gräs
Asien Indien: gräs, humle
Japan: japansk ceder
Australien Gräs

Internetadresser till aktuella pollenrapporter

Region Hemsida med pollenrapporter
Sverige www.pollenrapporten.se
Europa. www.polleninfo.org/
Hela världen www.hon.ch/Library/Theme/Allergy/Glossary/calendar.html

Vanliga allergena pollen på några västeuropeiska språk

Latin Corylus Alnus Betula Quercus Poaceae Plantago Chenopodium Artemisia
Danska Hassel El Birketrae Eg Graes Vejbred Gåsefod Gråbynke
Engelska Hazel Alder Birch Oak Grasses Plantain Lamb’s Quarters Mugwort
Finska Pähkinäpensas Leppä Koivu Tammi Heinät Ratamot Savikat Maruna
Franska Noisetier Aulne Bouleau Chène Graminées Plantain Chénopode Armoise
Holländska Hazelaar Els Berk Eik Gras Weegbree Ganzevoet Bijvoet
Italienska Nocciolo Ontano Betulla Roverella Graminacee Piantaggine Farinaccio Assenzio
Norska Hassel Or Bjørk Eik Gras Groblad Meldestokk Burot
Spanska Avellano Aliso Abedul Roble Gramineas Llantén Chenopodium Artemisia
Svenska Hassel Al Björk Ek Gräs Groblad Svinmålla Gråbo
Tyska Hasel Erle Birke Eiche Gräser Wegerich Gänsefuss Beifuss

Några maträtter som innehåller nötter eller skaldjur

Grekland:
Dolmatàkia (vinbladsdolmar) innehåller pinjenötter,

Portugal:
Cataplana (Gryta med både kött och skaldjur, räkor och blåmusslor)

Spanien:
Sollomilto de cerdo relleno (fläskfilè dolmar) innehåller pinjenötter
Ajoblanco (kall mandelsoppa) innehåller mandel.

Italien:
Pesce con pomodori et olive (fisk med tomater och oliver) innehåller pinjenötter
Pesto: (finns både röd och grön) innehåller pinjenötter.

Schweiz:
Morrübenkuchen (morotskaka) innehåller både mandel och nötter
Schaffhausen-Tortchen (en sorts tårta) innehåller hasselnötter och mandel.

Bulgarien:
Tarator (kall youghurt med gurka) innehåller valnötskärnor
Muztatlisi (banandessert) innehåller valnötter.

Turkiet:
Bakalava (söta nötbitar) innehåller valnötter och mandel.

””Jag är allergisk mot…”” på några olika språk.

(Fonetisk text när det gäller språk som har arabiska tecken.)

Svenska Jag är allergisk mot…
Indonesiska Saya alergi dengan …
Albanska Jam alergjike kundër…
Arabiska Lädeje hasasije min….
Bosniska Ja sam alergicna na….
Bulgariska As iman alergia kum…
Danska Jeg er allergisk mod…
Engelska I have an allergy to …
Estniska Olen allergiline … vastu
Finska Olen allerginen…
Franska Je suis allergique à …
Grekiska Imme allergikos sto…
Holländska Ik ben allergisch voor ….
Isländska Ég er med ofnæmi fyrir…
Italienska Io sono allergico per …
Japanska … Arerugi ga arimasu
Koreanska Na nun … a re ru gi ga it sum ni da
Lettiska Es esmu alergisks no …
Litauiska Alergenas man yra …
Norska Jeg er allergisk mot…
Persiska Mannesbat be … alergi daram
Polska Ja jestem allergiczny na…
Portugisiska Eu tenho allergia contra…
Rumänska Eu sint alergic la …
Ryska O menja allergia na
Serbokroatiska Ja sam alergican na …
Slovakiska Ja som alergicky´ na…
Spanska Soy allergico contra…
Tagalog (Filipinerna) Ako ay may alergi sa …
Thailändska (man) Pom pen rok phae to… (kvinna): Shan pen rok phae to:
Tjeckiska Ja´ jsem alergicky´ na …
Turkiska Allerjiyim … kars i
Tyska Ich bin allergisch gegen …
Ungerska Allergiás vagyok …
Vietnamesiska Tôi bi. di. úng
Visayan (Filipinerna) Alergy ko sa isda …

Text Nils E Eriksson Foto Colourbox