Sara fjällvandrar trots svår astma

Sara Amsbys svåra astma stoppar henne inte från att fjällvandra. Tack vare en bra grundkondition och noggranna förberedelser med mediciner, vatten och nödsändare känner hon sig lugn även när hon får astma-anfall på fjället.

Sara har tältat ensam på fjället, burit en två-åring i sjal uppför en bergstopp och blivit avsläppt med helikopter mitt ute i ingenstans. På fjället finns en vildhet och samtidigt ett lugn som hon inte möter någon annanstans. Ibland förundras omgivningen av att hon vågar vandra trots sin svåra astma, men att sluta har aldrig varit ett alternativ. För henne är det vardag att få astmaanfall på fjällen.
– Det har alltid gått bra även om det varit jobbigt ibland. Men för mig är stadsmiljöer, med föroreningar och rökning, värre för astman än att vara i naturen, berättar Sara Brita Amsby, Sollefteå.

Noggranna förberedelser

Sara fick ansträngningsastma i senare tonår. Den utvecklades till vuxenastma och bedömdes nyligen som svår astma.
– Ibland märker jag inget alls men det kan svänga snabbt och i perioder har jag stora besvär.
Inför en vandring försöker hon undvika sådant som kan förvärra problemen, såsom förkylningar eller cigarettrök. Hon ser också till att hålla igång sin konditionsträning.
– Även om träningen inte förebygger astman så hjälper den mig att klara anfallen bättre. På fjället är det också en trygghet att veta att grundkonditionen är bra.
I basutrustningen ingår grundmediciner, kortison och snabbverkande medicin. Hon tar också med telefon och PEF-mätare.
– Jag brukar dessutom ta med en nödsändare. Det är mycket som kan hända på fjället, inte bara astmaanfall. Det är också viktigt att alltid ha vatten med sig.
Hon försöker packa ryggsäcken så att den inte ska trycka över axlarna och bröstet. Den får heller inte vara för tung, inte minst om luftrören stökar. För att ha koll på astman gör hon en PEF-mätning varje morgon. Är värdet dåligt undviker hon fjället den dagen eller så ökar hon medicindosen.
– Men om andningen inte är helt okej brukar jag inte tälta utan bara göra dagsturer. Då behöver jag heller inte så mycket packning. En gång hyrde vi en fjällstuga där någon rökt trots att det skulle vara rökfritt. Astman tålde inte det så vi fick hoppa över toppturen och åka hem tidigare i stället.

Kroppen klarar tunga anfall

Förut gav hon sig iväg på långa turer, långt från bebyggelse och hjälp om ett anfall skulle bli allvarligt. Men hon har aldrig varit orolig. Trots tunga anfall, då hon inte får luft och medicinen inte har effekt, har hon alltid känt att kroppen klarar det. Även om det är obehagligt känner hon sig trygg.
– Jag brukar inte få panik utan kan hålla mig lugn även om det är svårt att andas. Jag sitter still och tar flera doser av min medicin.
För några år sedan reste hon till Kilimanjaro. Trots den höga höjden klarade hon toppbestigningen. Kroppen anpassade sig snabbt och astman försämrades inte.
– Alla i gruppen orkade inte ta sig upp på berget men jag gjorde det trots att astman varit besvärlig innan vandringen. Kanske det var lättare för mig som är van att det är svårt att få luft.

Vandra med vänner och familj

Helst vandrar hon med vänner och familj som känner till hennes astma. Då behöver hon inte förklara varför hon ibland får svårt att andas eller blir väldigt trött. Men hur mycket hon ska berätta för utomstående är en balansgång. Å ena sidan kan det göra att sällskapet undviker till exempel parfymerade produkter. De förstår också varför hon ibland mår dåligt. Å andra sidan kan det vara obekvämt att berätta om astman.
– Ska man göra en jätterolig vandring tillsammans vill jag helst inte förstöra stämningen med att berätta att jag skulle kunna få ett svårt astmaanfall.

Fantastiska turer

Men astman visar sig inte vid varje vandring. Hon har haft många fantastiska turer på fjället.
– Jag kan också vara den i sällskapet med mest ork.
Numera, med småbarn i familjen gör hon oftast dagsturer. Att vandra med barnen är fantastiskt.
– Det är en häftig upplevelse att vara isolerade på fjället tillsammans. Man umgås på ett helt annat sätt än i vardagen.

Saras bästa tips

  • Prova att vandra med packningen på hemmaplan. Det är bra att testa så att man orkar bära ryggsäcken, inte minst om man inte vandrat tidigare.
  • Träna upp konditionen. Om man, på grund av astman, inte klarar fysisk träning hemma kanske man bör fundera igenom fjällvandringen så att det inte blir för tufft.

Favoritvandringar

  • Österåsen, Stenbergsleden och Nävernäsan runt hemorten Sollefteå
  • Kvikkjokk
  • Ottsjö

Text Angelica Berg Foto Lillemor Bylund

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php