Fjällvandra med föreningen

Under många år reste medlemmar ur Gotlandsavdelningen till fjällen tillsammans. De har mött fantastiska landskap som varit till glädje för både kropp och själ.

Medlemmar ur Gotlandsföreningen har vandrat i Vålådalen, Renfjället, Sylarna, Storulvån, Duved och runt Åreskutan tillsammans. Birgitta Klintbom har varit med på de flesta resorna.
– Vi har varit cirka tio stycken som åkt iväg och vi har haft så roligt! Det är en glädje för både kropp och själ att fjällvandra, tycker Birgitta Klintbom.

Allt längre turer

De första åren gjorde gruppen dagsturer från Södergården, Astma- och Allergiförbundets vandrarhem utanför Åre. Eftersom vandrarhemmet är allergianpassat ska alla, oavsett allergi, kunna bo där. Sedan blev turerna allt längre med övernattningar i fjällstugor. Stugorna kunde inte förbokas utan alla som kom dit skulle få någonstans att sova. Därför fick de ibland dela sovsal med andra.
– Ingen av oss var jätteallergisk så det gick jättebra att bo med andra.

Funkat bra

Trots astma och olika allergier i gruppen har vandringarna alltid fungerat bra. Astmatiker har till och med mått bättre av den lätta och klara fjälluften. Att som allergiker känna de andra och deras allergier var en trygghet. Själv är Birgitta allergisk mot pollen och vissa livsmedel.
– Eftersom alla tog med sin egen mat var det enkelt att undvika det man inte tålde. Den enda incidenten, förutom skavsår, är att en i gruppen fick en allergireaktion av myggbett. Men det gick bra.

Provvandrat

I fjällen har gruppen vandrat tillsammans i ett lugnt tempo som alla orkat hänga med i. De har ofta stannat för att njuta av utsikten. För säkerhets skull har de först provvandrat med packningen hemma på Gotland.
– Ryggsäcken kan bli tung och därför är det bra att testa så att man orkar bära den.
På fjället har de mött fantastiska landskap med enorma vyer.
– När vi gick Kungsleden år 2012 började det snöa och vi gick på skare mitt i sommaren. Vi mötte renar och så småningom tittade solen fram. Det var en fantastisk upplevelse!

Favoritvandringar

  • Gotland runt, i etapper
  • Kungsleden
  • Jämtlandstriangeln

 

Text Angelica Berg Foto Linnea Ronström