Riskabelt arbeta med lösögonfransar

En helt ny yrkesgrupp som under det senaste året blivit vanlig på landets Arbets- och miljömedicinska kliniker är ögonfransstylister.

Som ögonfransstylist arbetar du dagligen med snabbhärdande lim för att fästa lösögonfransar.
– De andas dagligen in limångorna och många drabbas av näsbesvär, långvarig hosta, astma och kliande utslag. I många fall går det så långt att de tvingas byta yrke. Det är ett snabbt växande problem, berättar Katrin Dierschke, läkare på Arbets- och miljömedicin i Lund.
Det farliga ämnet heter cyanoakrylat och den här typen av lim används även av exempelvis montörer och nagelbyggare, liksom inom sjukvården och av kriminaltekniker. Inom industrin känner man sedan länge till riskerna och vet hur man ska skydda sin personal med rätt ventilation och skyddsutrustning, men den kunskapen saknas ofta bland företagen inom skönhetsbranschen.
– Det är vanligt med småföretag och kunskapen om riskerna och hur man kan skydda sig är tyvärr för dålig. För att jobba med ögonfransförlängning krävs det bara en kort kurs, några dagar, och då fokuserar man nästan inte alls på riskerna med yrket. Limflaskorna är små och ser harmlösa ut och saknar oftast varningstexter eller innehållsförteckningar, berättar Maria Hedmer, yrkeshygieniker på Arbets- och miljömedicin.
Myndigheterna har gjort sitt för att försöka minska problemen. Sedan den 1 juni gäller skärpta regler för användning av cyanoakrylat. Den som exponeras mot dessa ämnen mer än 30 minuter per vecka, måste först genomgå en läkarundersökning. Efter ett halvår ska personen kontrolleras på nytt och därefter med max två års intervall.
Den som har astma får inte lov att jobba med cyanoakrylater över huvud taget.

Text Jakob Hydén Foto Colourbox