Rekordstort deltagande i föreningskonferensen

Föreningskonferensen äger traditionsenligt rum varje år mellan kongresserna. Det är de föreningsaktivas tillfälle att träffas, byta erfarenheter och få inspiration för det fortsatta arbetet.

Drygt 80 representanter från regioner, läns- och lokalföreningar och cirka 50 personer från förbunds- och fondstyrelser, kanslipersonal, Unga Allergiker och övriga gästade konferensanläggningen Utsikten i Nynäshamn helgen den 13–14 maj.

– Tillsammans kan vi överbrygga hinder, konstaterade förbundsordförande Maritha Sedvallson i sitt inledningstal, där hon berättade om nyheterna i förbundsarbetet det senaste året. Bland annat kunde hon berätta att trenden med minskande medlemsantal har vänt.

Underhållning

Leif Henriksson, förste vice ordförande i förbundsstyrelsen, har många strängar på sin lyra. Han överraskade publiken med ett glatt och medryckande uppträdande tillsammans med medmusikanten Bengt Tiverman.

Magnus Wickman höll ett uppskattat föredrag om hur det numera går att analysera vilket specifikt protein i till exempel en matråvara man är allergisk mot, så kallad komponentanalys.

Världsastmadagen

Första tisdagen i maj varje år infaller Internationella Astmadagen. I år var temat motion och förbundet uppmärksammade dagen genom att producera en ny folder om träning och astma, ny film på Facebook, pressmeddelande samt en debattartikel skriven tillsammans med stiftelsen Forska!Sverige som gick ut till landets samtliga län. Förbundets föreningar arrangerade aktiviteter lokalt och stod ute för att informera om astma och värva nya medlemmar på olika ställen runt om i landet.

Pollenuppror för bra inomhusmiljö

Tillsammans med företaget Philips stod förbundet i Kungsträdgården i Stockholm den 19 april och informerade om pollenallergi. Philips har just nu en kampanj som de kallar för #pollenupproret för att informera om hur man kan få en god inomhusmiljö även under pollentider. De har bland annat skapat en kampanjwebbsida och gjort små korta filmer om vad människor tycker om pollen och sin pollenallergi.

Nya rekommenderade luftrenare

Förbundet har rekommenderat två nya luftrenare av märket Philips. Det handlar om produktmodellerna AC2887/10 och AC3256/10. Sedan tidigare rekommenderar Astma- och Allergiförbundet luftrenare av märket Electrolux och Coway. För att läsa mer om kriterier och inköpsställen för luftrenare, besök förbundets hemsida.

Osäker framtid för pollenprognoser

I mitten på april uppvaktade representanter från Astma- och Allergiförbundet socialdepartementet med anledning av att det saknas en stabil organisation och långsiktig finansiering av pollenmätningar. Förbundet vill att staten tar ett nationellt och övergripande ansvar för pollenmätningarna.

I dag ser ansvaret och finansieringen olika ut lokalt och flera nyckelpersoner som skött mätningarna går snart i pension utan att några kommer ta över. Inom ett par år riskerar därför bland annat Norrland att stå utan pollenprognoser. Förbundet har under flera år uppmärksammat problemet genom skrivelser, uppvaktningar och pressarbete.

Tobaksfria dagen 31 maj

31 maj varje år infaller Internationella Tobaksfria dagen, en dag instiftat av Världshälsoorganisationen WHO, för att uppmärksamma tobakens skadeverkningar på miljö och hälsa. Förbundet uppmärksammade dagen bland annat med ett pressmeddelande, inlägg på Facebook och en debattartikel i Uppsala Nya Tidning.

Skärpta straff för felmärkta livsmedel

Juli 2018 skärps livsmedelslagen för felmärkta livsmedel, matfusk och dålig allergiinformation. Överträdelser som kan innebära en fara för människors eller djurs hälsa ska kunna ge dryga böter eller fängelse i upp till två år.

Hårdare lagstiftning är något som Astma- och Allergiförbundet länge arbetat för. Resultatet ska förhoppningsvis leda till säkrare livsmedel för konsumenterna och färre allergireaktioner för personer med matallergi.

Nytt material

OmslagTränaMedAstma

Folder om träning och astma

Inför årets Astmadag 2 maj, som hade tema motion, har Astma- och Allergiförbundet tagit fram en helt ny informationsfolder, Träning och astma, om hur du kan värma upp och träna trots astma. Foldern finns att ladda ner eller beställa i förbundets webbshop.

Infoblad_Pollen

Informationsblad för en bättre inomhusmiljö

Ett nytt informationsblad har tagits fram om hur du kan få en bättre inomhusmiljö under pollensäsongen. I detta informationsblad får du tio enkla tips på hur du själv enkelt kan få en hemmiljö som är så pollenfri som möjligt. Bladet finns att ladda ner i förbundets webbshop.

Omslag_Svalanprodukter

Folder om svalanmärkta produkter

I den här nya foldern presenterar vi vilka typer av produkter som förbundet rekommenderar och vad du kan förvänta dig av svalanmärkta produkter inom de olika kategorierna. Foldern tar inte upp enskilda produkter utan mer vilka kriterier som gäller för de olika kategorierna. Foldern går att ladda ner och beställa via förbundets webbshop. Är du intresserad av att se exakt vilka produkter som är svalanmärkta och var de finns att köpa, besök förbundets hemsida. Där kan du även filtrera på inköpsställe och skriva ut en lista på produkterna.

Se filmer och följ förbundet på Facebook

Du har väl inte missat förbundets filmer på Facebook. Gå in och gilla sidan och ta del av filmer, foton, inlägg med mera. Där publiceras även senaste nytt, fakta om allergisjukdomar och nya spännande recept. Du hittar förbundet genom att söka på @astmaallergiforbundet

Köp en skyddsängel och stötta förbundets arbete

Förbundet har ett nytt samarbete med ett företag som designar accessoarer, kläder och skor. De har designat ett smycke, en skyddsängel, som de säljer till förmån för Astma- och Allergiförbundet. För varje sålt smycke går 15 kronor till förbundets arbete.

Skyddsängel

Läs mer och beställ här: www.bymargaretenudel.se

Värvartävling för föreningar

Fram till 1 september tävlar alla lokalföreningar i att värva nya medlemmar. De tre föreningar som värvat flest medlemmar under sommaren vinner 10.000 kronor till sin föreningskassa. Men alla föreningar som under perioden värvat minst tio medlemmar har också chans att vinna 10.000 kronor.

Medlemsavgiften för nya medlemmar är reducerad mellan maj och augusti, ny medlem betalar endast 100 kronor för resten av 2017.

Hjälp din förening att värva genom att skriva in fler i hushållet som medlemmar eller ta med en vän. Kom ihåg att den som värvar alltid får en värvarpremie av förbundet för sin insats per värvad medlem.

Frågestund om skolmiljön i Almedalen

Under Almedalsveckan i Visby arrangerar Astma- och Allergiförbundet i samverkan med Unga Allergiker en frågestund, ”Heta stolen”, med politiker och sakkunniga inom skolområdet. Seminariet har rubriken ”Bättre betyg med friska klassrum” och hålls i Handikappförbundens tält tisdag 4 juli, plats nr 115 vid Hamnplan i Visby, klockan 09.15-09.45.

Stort utrymme kommer att finnas för publikens frågor till politikerna. Efteråt blir det mingel och Unga Allergiker låter den som vill få spela deras nya allergispel.

Text Lena Granström Foto Annika Olsson