Vörtbröd

Bakat. Att baka till jul är en trevlig tradition att hålla fast vid. Även om vi inte längre fyller kakburkar och frys med massor av olika sorter till julens alla kalas, utan nöjer oss med en eller ett par.

Ingredienser

50 jäst
100 g mjölkfritt margarin
1 l svagdricka (eller svagdricka blandat med porter)
1 msk salt
0,5 dl mörk sirap
1 tsk malda kryddnejlikor
1 msk malet pomeransskal
3,5 l (ca 2 kg) grovt glutenfritt mjöl

Tillagning

Smula ner jästen i en bunke. Smält margarinet i en kastrull, tillsätt svagdricka och värm till fingervarmt. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap, kryddor och nästan allt mjöl.
Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs under duk cirka en timme. Arbeta degen på mjölat bakbord, forma 4 limpor och lägg dem på tvären i en smord långpanna. Pensla med lite olja mellan limporna. Jäs i 30 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i 200° cirka 40 minuter.

Skriv ut

Recept Anci HamrénFoto Colourbox

Hitta fler recept som innehåller: