Viltpaté med bärsås

Lagat. Servera patén kall eller varm med bärsås på mixade lingon, vinbär eller mörka syrliga urkärnade körsbär. Tillsätt lite socker.

Ingredienser

500 g älgfärs eller nötfärs
1,5 tsk salt
0,5 tsk torkad timjan eller 1 msk färsk repad
1 msk enbär finkrossade
1 krm svartpeppar nymald
0,5 krm fyra kryddor (Epiche Riche)
2 dl kokt grötris (0,75 dl okokt)
2 dl mjölkersättning
1 msk maizena- eller potatismjöl
2 msk sherry eller konjak (kan ersättas med vingelé på burk)

Fyllning
200 g rökt skinka i bit eller bog
200 g färsk svamp, små hela eller grovt skuren
2 schalottenlökar (cirka 50 g)
2-3 msk mjölkfritt margarin

Tillagning

Börja med att koka riset enligt anvisning på förpackningen. Späd med mjölkersättning. Skala och finhacka löken. Rensa svampen och fräs den tillsammans med löken i margarin tills vätskan kokat in.
Skär skinkan i små tärningar. Blanda färs, salt och kryddor i en bunke. Tillsätt det kokta riset och maizenamjölet utrört i mjölkersättning. Blanda sist ner sherry, skinka och svam-lökröran.
Arbeta färsen smidig. Fyll den i en stor ugnssäker form (1,5 liter) med rak kant eller i tre mså formar. Grädda i 175 grader i cirka 60 minuter för stor form och 25-30 minuter för små formar. Lägg folie över om ytan blir för mörk.

Bjud en blandad sallad till med inslag av strimlad kruskål, grönkål och fint skuren rödkål. Slaka gärna kålen genom att hälla ner den i kokande saltat vatten och sedan snabbt spola den i kallt vatten. Låt den rinna av och stänk lite god olja på. Ättiksgurka, kokt potatis eller bara ugnsvärmt bröd är goda tillbehör.

Variation på sås
Koka lingon och låt rinna av i sil. Red den klara saften med potatismjöl. Koka upp och tillsätt lite socker och lägg i några hela bär.

Skriv ut

Foto Hanneke Bonthuis

Hitta fler recept som innehåller: