Ugnspannkaka med svamp och purjolök

Lagat. Mångas favoriträtt – ugnspannkaka – på ett helt nytt sätt.

Ingredienser

4 dl solrosfrön, eller melonkärnor (tål du inte frön, följ beskrivning längre ner)
2,5 dl kokosmjölk, eller annan växtmjölk eller vatten
2,5 dl vatten
0,5 dl socker, alternativt kokossocker eller honung, kan uteslutas men då påverkas smaken
1 dl kokosgrädde
1 dl neutral olja, alternativt smält mjölkfritt margarin/flytande margarin
3 dl mjölblandning, förslagsvis 1 dl vardera av majsmjöl, hirsmjöl/rismjöl och majsstärkelse
1 tsk fiberhusk
1 tsk xanthangummi
3 tsk bakpulver
2 nypor salt
150 g svamp
1 purjolök
lite olja och mjöl, till exempel majsmjöl, för att smöra och bröa formen

Tillagning

Börja med att lägga fröna i blöt, åtminstone någon timme eller över natten. Sätt ugnen på 200 grader.
Sila av fröna. Mixa fröna med kokosmjölk och vatten till en slät/smågrynig massa. Sila i finmaskig sil (inte i durkslag eller kaffefilter), det är vätskan du ska använda till ugnspannkakan. Rör runt i silen så att du arbetar ut så mycket vätska som möjligt. Du bör få ut cirka 4 dl vätska utan problem.
Till denna vätska blandar du i oljan, kokosgrädden och sockret, vispa.
I en annan skål blandar du alla övriga torra ingredienser, sen vispar du i det i vätskan. Du kan även köra med stavmixer för att bli av med eventuella klumpar. Smöra och bröa en form på cirka 25×25 cm i storlek. Häll i smeten.
Tärna svampen och strimla purjolöken, stek och sprid ut över smeten. Rör runt lite så att det täcks av smet. Grädda mitt i ugnen i cirka 35 minuter, den ska bli gyllenbrun. Ta ut och låt svalna en aning innan servering.
Servera med till exempel med råriven rödkål, morot, rödbeta, gula russin och apelsin. Även lingon eller en sylt passar bra.

Tips: Kasta inte frömassan som blir över. Dels kan du baka in den i bröd, du kan även ha den i chokladbollar/rawfoodbollar, du kan återanvända den en omgång till i samma recept som denna.
Om du inte tål solrosfrön, eller något substitut såsom till exempel melonkärnor, så skulle jag föreslå att du ersätter denna ”solrosmjölk” med någon annan valfri växtdryck.

Skriv ut

Recept Sara Clarstedt Foto Jens Sølvberg Styling Linda Svensson

Hitta fler recept som innehåller: