Rulltårtebakelse

Bakat. Rulltårtan förvandlar du lätt till festliga bakelser med hjälp av valfri grädde och färska bär.

Ingredienser

50 g mjölkfritt margarin
2 dl socker
2 dl havredryck
2 tsk bakpulver
2 dl glutenfri mix
1 normalstor burk blåbärssylt, eller hemmagjord sylt, cirka 2 dl
kokosgrädde och blåbär som topping

Tillagning

Värm ugnen till 250 grader. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Smält margarinet i en kastrull och fyll på med drycken så den värms upp. Häll sedan över vätskan i bunken och rör om tills smeten blir jämn och fin.

Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Bred ut smeten så den fördelar sig jämnt. Den räcker inte till en helt full plåt. Baka kakan mitt i ugnen i 5–6 minuter tills den klarar stickprovet, med torr sticka.

När du har tagit ut plåten ur ugnen, strö lite socker över hela kakan. Lägg sedan på ett bakplåtspapper. Över det hela lägger du sedan en plåt till, håll ihop plåtarna och vänd runt. Voilà – kakan hamnar på rätt sida. Ta bort bakplåtspappret som nu ligger på ovansidan av kakan. Sitter det fast kan du blöta en bakpensel med lite vatten och dra över pappret. Då lossnar det lättare.

Bred ut blåbärssylten över kakan och rulla ihop den. Låt pappret vara kvar runt kakan tills den svalnat. Sedan kan du skära upp den i lagom stora bitar, klicka på vispad kokosgrädde och lite bär.

Tips: kokosgrädden vispar du bäst kylskåpskall.

Skriv ut

Recept Linda SvenssonFoto Jens Sølvberg