Ris à la Malta med pepparkakscrunch

Sött. Med äppelkompott och lite pepparkaksströssel på toppen lyfter du klassikern Ris à la Malta till nya höjder.

Ingredienser

1 dl grötris
0,25 tsk salt
2 dl vatten
4 dl havremjölk
1 dl mjölkfri grädde, kokosgrädde eller planti creamy dessert
0,25 dl florsocker
0,5 msk vaniljsocker

Kompott
2 stora äpplen, skalade och klyftade
0,5 dl vatten
0,5 dl strösocker
0,25 dl farinsocker
1 hel kanelstång
1/4 urskrapad vaniljstång, eller vaniljpulver
0,25 tsk riven ingefära

Tillagning

Koka riset i saltat vatten och cirka 10 minuter i en gryta med lock. Tillsätt sedan mjölken och låt dra cirka 45 minuter på svag värme.
Låt kallna och blanda sedan ner hårt vispad grädde, smaka av med flor- och vaniljsocker.

Kompott
Blanda allt i en kastrull, sjud under lock cirka 10 minuter tills äpplena är mjuka, rör om lite då och då. Ta ur kanelstången. Servera gärna i glas. Lägg maltan i botten, sedan kompott, sedan krossade pepparkakor, spritsa toppar med valfri grädde över och stick i en hel pepparkaka.

Ris à la Maltan kokas i lugn och ro
Ska bli härlig i smaken rund och go
Kompotten får stilla stå och sjuda lätt
Tills den är smetig, då är det rätt
Krossa pepparkakor av valfri sort
Inte för mycket så det blir torrt
Lägg upp fint i glas eller kopp
Lägg lite grädde på dess topp

Skriv ut

Recept Linda SvenssonFoto Jens Sølvberg