Påskens lamm
Lagat. Sjutimmarslamm är en fransk klassiker som passar utmärkt till påskmiddagen. Sju timmar i ugnen kan tyckas lång tid. Men arbetsinsatsen är lika liten som resultatet är stort.
Lagat. Sjutimmarslamm är en fransk klassiker som passar utmärkt till påskmiddagen. Sju timmar i ugnen kan tyckas lång tid. Men arbetsinsatsen är lika liten som resultatet är stort.
1 lammstek med ben, cirka 2 kg
4 vitlöksklyftor, tunt skivade
20 hela vitlöksklyftor, skalade
drygt 0,5 dl olivolja
2-3 tsk havssalt
2 krm färskmalen svartpeppar
2 små gula lökar, skalade och skivade
4 morötter, skalade och halverade
1 bukett av persilja, timjan och lagerblad
2,5 dl torrt vitt vin
Förslutningsdeg till grytlocket (ej ätas!, kan hoppas över)
4 dl mjöl
2 dl vatten
Sätt ugnen på 150 grader. Gör cirka 20 små snitt i lammsteken med hjälp av en skalkniv, lägg en vitlöksskiva i varje. Gnid in lammet med olivolja och krydda med havssalt och svartpeppar runtom. Lägg steken i en rymlig gryta och tillsätt lök, morötter, hela vitlöksklyftor, örtbuketten och vin. Locket på.
Blanda mjöl och vatten. Använd degen som murbruk och mura fast locket på grytan. Gör att ångan hålls inne. Ställ grytan i ugnen i sju timmar. Knacka loss murbruket och servera lammet tillsammans med skyn från botten av grytan och övriga tillbehör.