Minibitar av potatiskaka med topping

Smått & Gott. Kan serveras både varma och kalla och med en massa olika toppingar.

Ingredienser

800 g potatis, fast
100 g mjölkfritt smör, plus lite att smörja formen med
ca 10 cm av en medelstor purjolök, den grönare delen
salt
svartpeppar
glutenfritt skorpmjöl

Topping 
lax, färskost, rom (eller tångkaviar), gräslök
rökt kött, pepparrot, picklad lök eller en tomatbit
köttbullar, rödbetssallad, krasse

Tillagning

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret på svag värme. Skala och skär potatisen i tunna skivor, gärna med mandolin. Strimla purjolöken tunt.
Använd valfri form, jag har använt två likadana avlånga brödformar, den ena med kakan i och den andra med vatten i för att tynga ner. Smörj formen väl och strö i skorpmjölet.
Lägg ett tunt lager med potatis. Pensla med lite av smöret. Krydda varje lager med 2–3 krm salt och 1 krm peppar. Lägg purjolök mellan varannat potatislager. Upprepa till lagom tjocklek. Se till att pressa ner varje lager. Avsluta med smör, salt och peppar. Spara lite smör till ”gratineringen”.
Klipp ur ett bakplåtspapper, lika stor som formen, och täck kakan med papperet. Lägg den andra formen över med tyngd i, till exempel vatten. Ställ på ett galler i mitten av ugnen på 175 grader cirka 1 timme.
Ta bort den övre formen och papper. Höj temperaturen till 225 grader. Pensla ytan med lite smör. Tillaga ytterligare cirka 30 minuter, tills potatiskakan fått fin färg.

Tips: Ställ en plåt täckt med aluminiumfolie (droppbricka) i nedre delen av ugnen då potatiskakan kan släppa vätska under tillagningen.
Det går även att grädda klart och sedan ställa in i kylskåp, med tyngd på, dagen innan. Då kan du göra ”gratineringen” innan du ska äta. Om du gör potatiskakan helt klar i förväg värm den cirka 15 minuter mitt i ugnen, 175 grader, om du vill servera den varm, men kall går också bra.

Skriv ut

Recept Linda SvenssonFoto Jens Sølvberg

Hitta fler recept som innehåller: