Julkryddade yoghurtbröd

Bakat. Degen sätts i två steg. Skållningen ger saftigare bröd och låter smakerna komma fram bättre.

Ingredienser

Skållning
3 dl vatten
2 msk sirap eller honung
1 msk fiberhusk
1-2 msk brödkummin, anis eller fänkål
3 dl grov glutenfri mjölblandning eller grov mjölmix

50 g jäst
50 g mjölkfritt margarin
3 dl sojabaserad yoghurt
1 msk ättiksprit
1-2 tsk salt
1 tsk bakpulver
cirka 7 dl mjölmix
mjölmix till utbakning

Tillagning

Stöt valda kryddor grovt i en mortel. Koka upp dem med vatten och sirap. Mät upp den grova mjölblandningen eller mixen och fiberhusk i en bunke. Häll kokspadet över, rör om och låt svalna.
Rör ut jästen i lite vatten. Smält margarinet, häll i yoghurten och värm till 37 grader. Tillsätt jäst, degspad, ättiksprit, salt och bakpulver till skållningen i bunken. Arbeta in mjölmix till en smidig deg. Använd gärna köksmaskin. Jäs under bakduk i 15-20 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Arbeta in mer mjölmix om degen är mycket lös. Rulla ut grova längder. Dela dem i lika stora bitar som formas till små bröd eller kransar. Nagga bröden och lägg dem på smorda eller bakpappersklädda plåtar. Jäs tills de höjt sig. Grädda i mitten av ugnen vid 225 grader i 10-15 minuter. Om bröden penslas med en blandning av vatten, eller mjölkersättning, och sirap blir de blankare och mörkare. Pensla genast när de tas ut ur ugnen. Låt bröden svalna på galler. Frys gärna och ta fram efter hand.

Tips
Vill du ha ciabattaliknande bröd välter du bara ut den lösa degen på ett mjölat bakbord och skär ut bitar av ungefär samma storlek, utan att arbeta in mer mjölmix, och för över på plåten.

Skriv ut

Recept Matilda GöranssonFoto Hanneke Bonthuis

Hitta fler recept som innehåller: