Fruktläder

Sött. Fruktläder är ett naturligt godis av purén från frukt eller bär som torkas länge, länge på låg värme i ugnen. Ät som godis eller använd som garnityr på andra sötsaker. Vackert och spännande men inte alls så krångligt – och en garanterad partyhöjare.

Ingredienser

200 g blåbär
300 g hallon
½ dl ljus honung
saften av en citroncitr

Tillagning

Sätt ugnen på 50 grader. Koka sönder bären i en kastrull. Pressa genom en nätsil. Koka purén i några minuter och smaksätt med ljus honung och saften av en citron. Mixa bären till en jämnpuré i en mixer. Häll ut smeten på en ugnsplåt täckt med plastfolie eller silikonmatta, ca 3 mm tjock ska purén vara. Kör i ugn i 6-8 timmar tills purén inte längre klibbar. Låt svalna och skär i remsor som rullas ihop och försvaras mörkt och svalt.

Prova dig fram
I princip kan alla sorts frukter och bär användas. Tänk på att sötma och syra skiftar från gång till gång och efter säsong. Smaka av purén och tillsätt mer av honung eller citronsaft för rätt balans.
Ofta är frysta bär billigare och rekommenderas därför till fruktläder.
Jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär, persikor, aprikoser, mango och äpplen passar alla utmärkt till fruktläder. Du kan också använda tomater och sedan klippa ner tomatläder i olika maträtter. Används på samma sätt som soltorkade tomater.
Pröva egna kryddor och smaksättningar som lime till jordgubbar eller malen kanel till äppelpurén eller låt fruktlädret vara helt okryddat.

Skriv ut

Recept Tobias Holmberg & Elsa HolmbergFoto Jens Sølvberg

Hitta fler recept som innehåller: